Saturday, October 10, 2009

Okupantide vastu tuleb võidelda aga ise peab rahad kokku panema ja ise rajama tuulepargid

Arendaja külmutab sügiseni Hiiu tuulepargi projekti. BNS, 16.03.09
KÄRDLA, 16. märts, BNS - Hiiumaale vähemalt paarsada tuulikut püstitada sooviv AS Raunisaare külmutab kohalike elanike vastuseisu tõttu tuulepargi projekti kuni sügiseste kohalike omavalitsuste valimisteni, kirjutab Eesti Päevaleht.

"Tahame praegu Ida-Virumaal tuulepargi valmis ehitada. Hiiumaa osas arvan ma, et see on hell teema ja las valimised on ära ja siis hakkame majanduslikku poolt arvutama," ütles ettevõtte üks omanikke Ülo Pärnits ajalehele.

Ühtlasi arvestab ettevõte Pärnitsa sõnul ka võimalusega, et Hiiumaa projekt võibki teostamata jääda ja investeerimiseks mõeldud raha suunatakse mõnda teise tuulepargi projekti.

Pärnitsale tuli enda sõnul üllatusena, et vaid paari kuuga suudeti saarel koguda ligi 8000 tuulepargi rajamise vastast protestiallkirja. Möödunud nädalal andsid tuulepargi vastu oleva kodanikuühenduse esindajad nii Hiiu maavanemale kui ka riigikogu esimehele Ene Ergmale protestiallkirjad üle.

Pärnits möönis, et hiidlaste vastuseis on üsna märkimisväärne. "Eks see suur vastuseis on ka meie enda viga, sest oleks juba varakult pidanud hakkama seletama ja rääkima. Kuna alguses olid kõik rahulikud, siis eks me ka ise olime naiivsed." Kuigi Hiiu maavanema Hannes Maaseli sõnul ei anna suur protestiallkirjade hulk juriidilist tähendust, on need siiski tähenduslikud. Tuulepargi vastu on Hiiumaa 10.000 elanikust selgelt vähemasti 8000, ütles ta.

Hiiu, Lääne, Saare ja Pärnu maavalitsus on maavanema sõnul algatanud ühise tuuleenergia teemaplaneeringu, mille koostamise käigus arvestatakse kindlasti inimeste suhtumist suurtesse tuuleparkidesse.

"Samas ei mataks ma Hiiumaale tuuleparkide rajamist võimalusena maha. Tegelikult ka need inimesed, kes allkirja andsid, pole mitte tuuleenergia vastu, vaid hiigeltuuleparkide rajamise vastu," selgitas Maasel.

Protestiallkirju kogunud Taavi Ugami sõnul näitab muu maailma kogemus, et niivõrd võimsad tuulepargid on kahjulikud nii ümbritsevale keskkonnale kui ka inimeste tervisele. Näiteks suureneb märgatavalt tuulikute vahetusse lähedusse jäävate elamute müratase, ka peegeldavad tuulikulabad murduvat päikesevalgust.

Mullu sügisel Hiiumaale 500-megavatise tuulepargi ehitusest teatanud Raunisaare omanikud on Ülo ja Guido Pärnitsale kuuluv AS Mainor ja Kanadas registreeritud Greta Energy Inc. Ajakirjandus on Greta Energy omanikke seostanud ka Vene kapitaliga.

Tallinna toimetus, +372 610 8898, majandus@bns.ee

Baltic News Service

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Kuulge Hiidlased,õigesti tegite,et ei andnud okupantidel anastada Hiiumaad...aga nüüd saage ise peremeesteks omal kodumaal ja pange rahad kokku,ning rajagem ise tuulepargid...
Kui 8000 inimest paneksid rahad kokku siis saaks murteseda palju tuuleparke ja siis hiidlased saaksid TASUTA ELEKTRI...
HIIDLASED SAAKSID PEREMEESTEKS OMAL KODUMAAL...SEST KES ON TUULEPARKIDE OMANIKUD ON PEREMEHED...