Thursday, October 8, 2009

Nad mõõdavad meie raha...

Nelja Energia mõõdab Hiiumaa lähistel meres tuult. BNS, 17.07.09
TALLINN, 17. juuli, BNS - Taastuvenergeetika firma Nelja Energia OÜ paigaldas sel nädalal Hiiumaa lähistele merre Eesti esimese tuulemõõtmismasti, mis võimaldab täpsustada kavandatava meretuulepargi tuule ja toodangu prognoosi.

Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul tõstab tuulemõõtmise võimalus planeeritavas tuulepargi kohas mitmekordselt projekti väärtust.

"Parima tuuleanalüüsi saab koostada, kui lisaks pikaajalistele andmetele on mõõdetud tuule kliimat ka plaanitava tuulepargi asukohas," ütles Kruus.

Põhja-Hiiumaal asuvast Tahkuna tipust ligikaudu 20 kilomeetrit loodes mere põhja toetuva masti otsas on täisautomaatne ning kaugjälgitav ja -juhitav sodari, mis on helilainetega valitud kõrgustel tuule kiirust ja suunda mõõtev seade.

Mõõtjat varustab elektriga päikesepaneel ja väike tuulegeneraator. Mast ise ulatub keskmisest merepinnast välja ligikaudu seitse meetrit ja on tähistatud nõuetekohaste mereohutustähistega.

Seade jääb Läänemere Vinkovi madalikule tuult mõõtma kuueks kuuks, hiljem mõõtemast demonteeritakse ja seda on võimalik kasutada järgmises paigas.

Nelja Energia tegevusaladeks on taastuvenergeetika arendamine ja elektritootmise korraldamine. Ettevõte alustas Hiiumaa avamere tuulepargi arendust 2006. aastal.

Hiiumaa Offshore tuuleparki on kavas püstitada ligikaudu 200 tuulegeneraatorit koguvõimsusega 600-1000 megavatti ja aastatoodanguga 2-3,5 teravatt-tundi.

Tallinna toimetus, +372 610 8822, majandus@bns.ee

Baltic News Service

No comments: