Sunday, October 11, 2009

Mis juhtub järgmise aasta kevadel elektri hinnaga?

Mis juhtub järgmise aasta kevadel elektri hinnaga?
aripaev.ee
29. september 2009 08:01
Foto: Ilmar Saabas


Sajad Eesti ettevõtted asuvad järgmise aasta aprillist elektrit ostma Põhjamaade energiabörsi NordPool kaudu, kus elektri hind on olnud tavaliselt Eesti hinnast kõrgem.


Turu avanemine puudutab aastas üle 2 GWh tarbivaid ettevõtteid ja hõlmab 35 protsenti elektriturust."Ükski suurettevõte ei hakka ootama, kuidas börs toimima hakkab, et sõlmida leping. Elektrileping sõlmitakse ikka varem ja see tähendab, et seda ei sõlmita mitte kellegi teisega kui Eesti Energiaga. Seega tekib väga suur oht sõlmida ebasoodne leping," ütles elektrienergia suurtarbijate liidu esindaja ja Viru Keemiagrupi (VKG) finantsjuht Ahti Puur, kirjutab Äripäev.

"Tekib küsimus, kuhu neid tarbijaid siis 1. aprillist lükatakse? Keegi ei ole aru saanud, kes siis on ikkagi need konkurendid, kes seal turul elektrit pakuvad," rääkis Puur, kelel sõnul peaks turu avamise ajaks kõik reeglid paigas olema, praegu aga lükatakse suurtarbija avatud turule samal momendil, kui avatakse elektribörs. Sellele vaatamata ei ole Puur vabaturu vastane. "Sellest, et vabaturg peab tulema, on kõik aru saanud. See, et vabaturuga seoses elektri hind tõuseb, on ka kõigile selge. Aga ei arvestata, et vabatarbijate vägisi turule lükkamine peaks toimuma siis, kui turg mingil määral toimib."


VKG finantsjuhi sõnul võiks börsiga alustada küll 1. aprillil 2010, nagu plaanitud, kuid ettevõtted võiks saada üheksakuulise üleminekuperioodi ning alustada elektri ostmist 1. jaanuarist 2011. Elektrienergia suurtarbijate liit tegi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku lükata turu avamine edasi, mis aga toetavat vastukaja ei saanud. Puuri sõnul on turu avamine 1. aprillist 2010 ebasobiv ka seetõttu, et järgmisel aastal peaks hakkama majandus kosuma. "Turu avamine toob kaasa 40-50protsendilise hinnatõusu. Ettevõtjatele on see järgmine hoop."

Hinnatõusu ei välista ka Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. Liive arvas, et hind võiks sel juhul alla minna, kui NordPooli hind tuleks praeguselt tasemelt allapoole, mis pole välistatud. "Tõsi, kui võtame pikema perioodi, siis avatud turu hinnad on kõrgemad, kui Eestis on olnud. Seega ei soovita 2010. aasta äriplaani elektrihinna langust sisse kirjutada."

No comments: