Saturday, October 10, 2009

Millest toota elektrit – Prantsuse, Soome või Taani eeskuju? Neljas variant:Nõnda,et iga Eesti marurahvuslane saaks tasuta elektrit...

Millest toota elektrit – Prantsuse, Soome või Taani eeskuju?

Sirje Rank
sirje.rankatchararipaev.ee 09.04.2008 10:51
Majandus ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel tutvustas täna Tallinna Tehnikaülikooli aulas toimunud energiafoorumil alapealkirjaga „Elektritootmise valikud Eestis“ võimalikke stsenaariume Eesti energiavajaduse rahuldamiseks.
Samal teemal aripaev.eeStrandberg: riigikogu avaistung kujunes tuumareaktorite müügikampaaniaks
Energiafoorum: tuumajaam või mitte?
Energiafoorum: huvigruppide debatt
Parts: Eesti võiks olla mitte ühe elektrijaama riik


Prantsusmaa variant – pikemas perspektiivis kasutatakse Eestis 1200 MW tuumaenergiat. Kuni sinnamaani aga põlevkivi või importenergiat, tuulikute võimsus oleks sellises stsenaariumis 250 MW. Stsenaariumi tugevus: elektri hind prognoositav. Miinus: elluviimise aeg pikk – tuumajaama rajamiseks kulub 15 aastat.

Taani näide – Eestisse rajataks suuremahulised tuulikud, mis tasakaalustatakse gaasiturbiinidega. Põlevkiviplokkide kasutamine jääks suhteliselt tagasihoidlikuks. Stsenaariumi tugevus: väike sõltuvus CO2 kvoodi hinnast, kuid tuulikud koos gaasiturbiinidega toovad kõrge elektri hinna.

Loe edasireklaam:




Soome näide – kasutatakse palju erinevaid tootmisvõimalusi – põlevkivi, tuulikuid, gaasiturbiine ning kuni 400MW võimsusega tuumajaama. Stsenaariumi tugevus: energiaportfelli mitmekesisus, mis parandab ka tootjate omavahelist konkurentsi. Probleem, et tuumajaama valmimine võtab kaua aega. Enne seda oleks elektri hind CO2 kvoodi tõttu suhteliselt kõrge. Samuti ei ole veel neljanda põlvkonna reaktoreid.

Neljas stsenaarium – sama mis Soome stsenaarium, kuid ehitatakse juurde ka 400 MW kivisöejaam. Oleks taas mitmekesine portfell, kuid miinuseks taas, et jaama valmimiseni on elektri hind kõrge. Pluss – tõenäoliselt valmib CO2 püüdmise tehnoloogia varem.

Viimane stsenaarium on seotud suuremahulise elektritootmisega põlevkivist – kuni 1200 MW ulatuses. Investeerida on vaja vähe, kuid elektri hind oleks tulenevalt CO2 kvoodi hinnast kõrge. Ka keskkonnamõju kõrge.

Teoreetiliselt võib veel rajada ka palju gaasiturbiine reserviks ja kogu elekter importida. Kui importida ei saa, siis toota ise. Hind oleks aga sellisel juhul prognoosimatu ning varustuskindlus küsitav. Samuti mõjutaks selline lahendus oluliselt Eesti väliskaubandusbilanssi.

Kolmas 09.04.08 12:22
Kolmas versioon (erinevate variantide segu) on kõige turvalisem ja mõistlikum


TASUTA ELEKTER 11.10.09 03:58
Ainult taastuvenergiate ekspluateerimine on kõige õigem...sest siis saab ka lihtrahvas TASUTA ELEKTRIT...
elektritsaabtasuta.blogspot.com

No comments: