Friday, October 16, 2009

Mida tähendab koostootmine copower.ee

Mida tähendab koostootmine

Mõiste 'koostootmine' tähendab elektrienergia ja soojuse üheskoos tootmist. Erinevalt klassikalisest elektrijaamast, kus elektri tootmise käigus tekkinud soojus väljub ümbritsevasse keskkonda, kasutab koostootmine tekkinud soojuse kütmiseks ja säästab seega nii kütust kui ka raha, mis kulunuks lihtsalt atmosfääri reostamiseks.


Kuidas koostootmisjaam töötab?

Kõigis elektrijaamades saadakse elektrit turbiinide abil pöörlema pandud elektrigeneraatoritest. Soojus, mis on vajalik aurujõu tootmiseks, et omakorda turbiini töös hoida, tuleb põhiliselt kivisöe/põlevkivi põletamisest või aatomituuma lõhustumisest. Enamus tekkinud soojusest kasutamist ei leia ja paisatakse atmosfääri. Näiteks Tšehhi Dukovany tuumaelektrijaam töötab 26% efektiivsusega. Temelini tuumaelektrijaam on planeeritud 32% efektiivsusega jaamaks. Tootmise efektiivsus soojuselektrijaamades on enamasti 30% ümber; kõige kaasaegsemates auru-gaasi elektrijaamades umbes 50%. Sellele lisandub muidugi umbes 11% suurune kadu, mis ilmneb elektrienergia edasise transformatsiooni ja kaugete vahemaade tagant ülekandmise käigus. Koostootmisjaamades toodetakse elektrit samal viisil nagu teisteski elektrijaamades - elektrit saadakse elektrigeneraatori abil, mida paneb tööle sisepõlemismootor. Koostootmisjaamade standardmootorid põhinevad peamiselt looduslikul gaasil, kuid võivad põletada ka teisi vedelaid või gaasilisi kütuseid.

Vastab tõele, et koostootmismeetodit on alati arukas kasutada, kui ta sobib antud tingimustesse. Koostootmisjaamu on võimalik kasutada kõigis hoonetes, kus on vajadus elektri, sooja või jahutuse järgi. Need hooned on näiteks meditsiiniasutused, koolid, ujulad ja saunad, kommunaalküttesüsteemid, hotellid ja võõrastemajad, tehased, heitveejaamad, prügilad ja põllumajandusettevõtted.



Koostootmise eelised

Koostootmise meetodi kasutamine soojus- ja elektrienergia saamiseks võimaldab kokku hoida ligikaudu 40% kütust. Rahaliselt väljendades tähendab see, et kasutajale läheb sama energia maksma vaid 60% tavahinnast ehk sama kütuse kogusega on võimalik toota peaaegu kaks korda rohkem energiat, millest osa võib edasi müüa, et seega kasutaja kulusid veelgi vähendada.

Euroopas levinult pakuvad mitmed gaasifirmad erinevaid allahindlusi gaasile, mida kasutatakse koostootmisjaamades. Nii soojust kui ka elektrienergiat toodetakse lõpptarbimise kohas, tänu millele hoitakse kokku energia jaotamise kulusid ja vähendatakse kadusid kaugjaotuse käigus. Soojusenergiat, mida toodetakse koostootmisjaamades kasutatakse peamiselt hoonete kütmiseks, sooja vee tootmiseks või tehnoloogiliseks kütteks.

Koostootmise analüüs
On teil plaanis ehitada või uuendada oma küttesüsteemi?

Olete arvestanud võimalusega kasutada koostootmisjaama?

Koostootmisjaama kasutamise sobilikkusele tuleks läheneda väga individuaalselt . Esmalt peaks pöörama tähelepanu detailsele majanduslikule ja tehnilisele analüüsile, alles siis on võimalik teha pakkumine konkreetse koostootmisjaama ja tema toimimise kohta.

Järgnev skeem aitab teid üksnes esmaste arvestuste juures otsustamaks koostootmisjaama vajalikkuse üle.

Objektil on üheaegne elektri ja soojusenergia vajadus
EI â
Koostootmine ei pruugi olla tulus

JAH ä



Objektil on diisli ja gaasikütuste kasutamise võimalus
EI â
Koostootmine ei pruugi olla tulus

JAH ä



Kõik kulude kokkuhoiumeetmed on läbi kaalutud
EI â
Enne koostootmisele mõtlemist tasuks teha objektil detailne uuring energia ja seadmete effektiivse kasutamise kohta

JAH ä



Objekti minimaalne elektritarbimine ületab 10kW
EI â
Koostootmine ei pruugi olla tulus

JAH ä



Objekti minimaalne soojustarbimine ületab 20kW
EI â
Koostootmine ei pruugi olla tulus

JAH ä



Tundide arv, mil elektritarbimine 10kW ja soojustarbimine 20kW ületab aastas 5 000 h
EI â
Koostootmine ei pruugi olla tulus

JAH ä



Siit edasi aitavad meie spetsialistid teha objektile konkreetsema analüüsi



Kolmiktootmine tähendab kombineeritud elektrivoolu, soojuseenergia ning jahutusõhu tootmist. Tehnoloogiliselt on tegemist koostootmisjaamaga, millega on ühendatud absorbeeriv jahutusseade.
Kolmiktootmine annab koostootmisjaamale olulise lisaväärtuse kütteperioodi välisel ajal, kui soojaenergia vajadus on madal. Selle asemel, et suvel jaama võimsust vähendada, saab selle tööle rakendada täisvõimsusel, muutes soojaenergia külmaks õhuks. Kolmiktootmise lahendust soovitame kasutada pankades, haiglates, hotellides, suuremates kaubanduskeskustes, kus nii või teisiti vajatakse konditsioneeritud õhku.


Kolmiktootmise põhiskeem

No comments: