Saturday, October 10, 2009

Mida enam tõstetakse elektri hinda seda varem saab tasuta elektrit-kehtib vaid taastuvenergia ekspluataatorite kohta...

Elektrihinna tõus seisab ees jaanuaris ja märtsis
02.12.2008 18:42
Kui varem muutus elektri hind üks kord kolmeaastase perioodi tagant, siis nüüdsest korrigeerib Eesti Energia hindu igal aastal. Lähim hinnatõus ootab tarbijaid jaanuaris.


1. jaanuarist kallineb elektri hind keskmiselt 6,4 senti kWh eest (koos käibemaksuga), Eesti keskmise majapidamise elektriarvet suurendab see umbes 15 krooni võrra kuus, kirjutab Virumaa Teataja.

Elektriarvel suureneb ka taastuvenergia tasu 6,07 sendile kWh eest (käibemaksuta). Tulenevalt sellest kallineb elektri hind kokku koos taastuvenergia tasu suurenemisega 10senti/kWh (koos käibemaksuga). Eesti keskmise majapidamise elektriarvet suurendab muutus umbes 23 krooni võrra kuus.

1. märtsist tõuseb hind taas. Elektri hind kallineb keskmiselt 2,08 senti kWh eest ning keskmine hinnatõus lõpptarbijale on kokku 2 protsenti.

Hinnatõusu põhjuseks on Eesti Energia pressiesindaja teatel seadusest tulenevate keskkonnatasumäärade tõus ja muude Eesti Energiast mitte sõltuvate põlevkivi kaevandamise ning elektritootmise sisendite kallinemine.

Elektri hind muutub vastavalt konkurentsiametiga kokku lepitud hindade regulaarse indekseerimise metoodikale. Kui varem muutus elektri hind üks kord kolmeaastase perioodi tagant, siis indekseerimise metoodika näeb ette hinna igaaastast regulaarset korrigeerimist.

Pressiesindaja sõnul hakkab hind kliendi jaoks küll sagedamini muutuma, kuid see võimaldab ära hoida väga järske ühekordseid hinnahüppeid.

2 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Järgmine elektrihinna tõus võib tulla juulis
(31)
05.02.2008 21:48
ETV24



Järgmine elektrihinna tõus võib tulla juulis ning majandusministeeriumi esindaja sõnul tuleb elektrihinna tõuse lähiaastatel kindlasti veelgi.



Elektrihinna tõuse tuleb lähiaastatel kindlasti veelgi.
Foto: Caro / Scanpix




Jaanuaris tõusis elektri hind aktsiisi tõttu viis senti kilovatt-tunni kohta. Eesti Energia on esitanud konkurentsiametile taotluse tõsta elektri hinda veel keskmiselt 10 protsenti, vahendas ETV24 «Aktuaalset kaamerat».

«Ilmselt hinnatõus ei tule enne 2008. aasta 1. juulit, sest aeg, mille jooksul tuleks hind kooskõlastada, on liiga lühike,» ütles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.


Samal teemal:

Eesti Energia ostis 35 miljoni eest heitmekvoote (4)

Hinnatõus tabab uuel aastal suurte eranditeta kõiki tähtsamaid valdkondi (143)

Kvootide puudus toob elektrihinna tõusu (24)

Eesti Energia võib tahta enam kui kümne protsendilist hinnatõusu (7)


REKLAAM


Reklaami siin...

VIIMASED KOMMENTAARID
heh
Püsi siis kuss ometi - näiteks vee hind on veel viiekordistamata. Kui valitsus teada saab, et sul ra...

r
jumal tänatud,et Eesti Energia ei tea,et mul jääb veel raha söögi ja laste jaoks,muidu vereimejad ol...


Teised kommentaarid


Eesti Energia hinnatõusu taotluses ei ole sisse arvestatud seda, et Euroopa Komisjon kärpis oluliselt Eestile antavaid saastekvoote järgmiseks viieks aastaks. Eesti Energia arvestuste kohaselt tuleb sel aastal sisemaise elektrivajaduse katteks osta kvooti juurde 500 miljoni krooni eest.

Kas lisakvoodivajadus tingib omakorda uue elektrihinna tõusu, on Eesti Energia strateegiajuhi Jaanus Arukaevu sõnul veel selgusetu.

«See sõltub puhtalt konkurentsiameti arvamusest kvoodikulu kohta. Praegusel hetkel seda teemat läbirääkimistel arutatud pole,» ütles ta.

Valitsus on vaidlustanud Euroopa Komisjoni otsuse Eestile eraldatud kasvuhoonegaaside heitkoguste kohta. Majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Enari Kiseli sõnul peaks Eesti Energia enne uute hinnatõusude kavandamist kohtuotsuse ära ootama.

Riigil on olemas ka saastekvootide reserv, miljon tonni aastas. See, kellele ja kui palju seda kvooti jagatakse, on valitsuse otsustada.

Kisel märkis ka, et võibolla pakast sel aastal ei tulegi, energiatarbimine jääb prognoositust väiksemaks ning vastavalt väheneb ka vajadus saastekvoodi järele.

Samas on uued hinnatõusud Kiseli sõnul vältimatud. «Kui vaadata investeerimisvajadusi, mis praegu elektrisektoris on, siis praeguse hinnaga neid investeeringuid kindlasti veel ei tehta,» ütles Kisel «Ja siin tuleb lähiaastatel neid hinnatõuse kindlasti veelgi. See, kui palju elektrihinna tõusu tarbija kannatab, on pidevalt analüüsimise all.»

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Järgmine elektrihinna tõus võib tulla juulis (0)

05. veebruar 2008 21:24
Online | Trüki | Saada sõbrale Toimetaja: Madis Taras
Artikli püsiviide
Teie nimi
Teie e-post
Sõbra nimi
Sõbra e-mail
Teade



Järgmine elektrihinna tõus võib tulla juulis ning majandusministeeriumi esindaja sõnul tuleb elektri hinna tõuse lähiaastatel kindlasti veelgi.


Jaanuaris tõusis elektri hind aktsiisi tõttu viis senti kilovatt-tunni kohta. Eesti Energia on esitanud konkurentsiametile taotluse tõsta elektri hinda veel keskmiselt 10%, vahendas ETV24 Aktuaalse kaamera uudist.

"Ilmselt hinnatõus ei tule enne 1. juulit 2008, sest et aeg, mille jooksul tuleks hind kooskõlastada, on liiga lühike," ütles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Eesti Energia hinnatõusu taotluses ei ole sisse arvestatud seda, et Euroopa Komisjon kärpis oluliselt Eestile antavaid saastekvoote järgmiseks viieks aastaks. Eesti Energia arvestuste kohaselt tuleb sel aastal sisemaise elektrivajaduse katteks osta kvooti juurde 500 miljoni krooni eest.

Kas lisakvoodivajadus tingib omakorda uue elektrihinna tõusu, on Eesti Energia strateegiajuhi Jaanus Arukaevu sõnul veel selgusetu. "See sõltub puhtalt konkurentsiameti arvamusest kvoodikulu kohta. Praegusel hetkel seda teemat läbirääkimiste laua taga arutatud pole," ütles ta.