Saturday, October 10, 2009

Maalehe artikkel

Tuuleenergia kasutamisega on Eestis suured plaanid
26.06.2009 Viio Aitsam

Eesti seob oma tulevikku veel suurema hulga tuulikutega, kui neid seni on rajatud. Nii selgub elektrimajanduse arengukavast aastani 2018.


Tuuleenergia kasutamine on üks osa Eesti taastuvenergia arendamise plaanist.


2007. aastal moodustas kogu riigi taastuvelektri toodangu osakaal brutotarbimisest 1,75%. Euroopa Liitu astudes võttis Eesti omaks ka Euroopa Liidu taastuvenergia nõuded, mille alusel peab taastuvenergia osa jõudma aastaks 2010 5,1 protsendini kogu Eestis toodetavast energiast.


Arengukava koostajad on nentinud, et kui kõikide valmivate (nüüdseks on osa ka valmis) taastuvelektri tootmise projektide toodanguprognoosid kokku liita, võib olla tõenäoline, et toodangumaht ületab seatud eesmärgi üsna
suurelt.


Tallinna tehnikaülikooli uuringu andmeil on Eestis taastuvenergia potentsiaali eeskätt bioenergial baseeruvas elektri ja soojuse koostootmises ning tuuleenergias, nähakse ka hüdroenergeetika väiksemamahulist arendamist.


Tuuleenergiast rääkides märgitakse, et tuulikute võimsuse ulatuses tuleb rajada ka lisavõimsusi, mis tasakaalustaksid tuulikute toodangu ebastabiilsust ja kataksid tarbimise tippe.


Aastaks 2013 näeb arengukava võimalust suurendada Eesti maismaatuulikute võimsust 400 MWni. Sellest edasi on pilgud merel – jätkuv tuuleparkide võimsuse suurendamine oleks otstarbekas seal.


Eesti kaasaegsete tuulikute n-ö ajaloo alguseks on hakatud lugema 19. septembrit 1997. See on aasta, mil Hiiumaal Tahkuna neeme tipus alustas tööd esimene
150kilovatine tuulik, mille biosfääri kaitseala Hiiumaa keskus rajas Taani keskkonnafondi abiga.


Esimene kaasaegne tuulepark, mis koosnes kolmest tuulikust (võimsus kokku 1,8 MW), avati Läänemaal Virtsus 11. oktoobril 2002. See sündis ettevõt- te Roheline Ring ja Eesti Energia koostöös.


Järjest on sündinud uusi tuuleparke ( Virtsu 2, Esivere, Pakri, Viru-Nigula), millest viimane on Läänemaal Noarootsis avatud Aulepa tuulepark 13 tuulikuga (kokku 39 MW). See Eesti Energia tuulepark on Baltimaade suurim.


Üldse kokku on Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni andmeil meil praegu tuuleparkides (ja mõned ka üksikult) 54 tuulikut, millest 17 kuulub Eesti Energiale ja 37 on erakätes.

No comments: