Thursday, October 8, 2009

Kvoodid

Eesti elektritootjad võivad 2013 saada tasuta kvoote. BNS, 01.10.09
TALLINN, 01. oktoober, BNS - Kuigi 2013. aastal algaval heitkogustega kauplemise perioodil ei ole EL-i poolt elektrisektorile tasuta kvoote ette nähtud, saavad erandi riigid, kus on puudulikud ühendused Lääne-Euroopa võrkudega.

Hetkel on Euroopa Komisjon (EK) järgmiseks perioodiks paika panemas soodustusi tööstusettevõtete jaoks, mis liigse kvootidele mineva kulu tõttu võiksid oma tootmise Euroopa Liidust välja viia.

Sektoreid, mille puhul on oht, et tootmine viiakse mujale, nimetatakse süsiniku lekke ohuga sektoriteks.

Pannes paika süsiniku lekke ohuga sektoreid, on Euroopa Komisjon välja jätnud elektrisektori. Samas on tasuta elektrisektori kvoodid osadele riikidele, sealhulgas Eestile, sisse kirjutatud 2008. aasta lõpus vastu võetud EL-i energia- ja kliimapaketti.

Eesti Euroopa Liidu esinduse keskkonnaatašee Aare Sirendi ütles BNS-ile, et Eesti põhiküsimus on süsiniku lekke ohuga sektorite paika panemisel eelkõige elektrisektoris. Sirendi sõnul on tegemist Eesti, Läti ja Leedu eripäraga.

"See tähendab, et on olemas ühendused naaberriikidega, mille tõttu on teoreetiliselt võimalik, et elektri tootmine kanduks EL-ist väljapoole just kvoodi hinnast tuleneva kulu tõttu."

Eestil on küll 350 megavatine ühendus Soomega, kuid kuna EL-i poolt on piiriks määratud 400 megavatti, siis pole see piisav.

Sirendi lisas, et Euroopa Komisjonil peab valmima 2010. aasta juuni lõpuks analüüs, mis selgitab, kas süsiniku lekke oht eksisteerib elektrisektoris.

"Põhiline, mille alusel EK selle analüüsi teeb on Kopenhaageni kokkuleppe tulemused. Lepe näitab, kas elektrisektori süsiniku lekke oht eksisteerib. Sõltub, millised kohustused võtavad Venemaa ja Valgevene, kellega meil on elektriühendused," rääkis Sirendi.

EL-i kliima- ja energiapaketi järgi saavad teatud riigid, sealhulgas ka Eesti, anda elektritootjatele tasuta kvooti.

"70 protsendi saab anda 2013. aastal. Selle otsuse peab tegema riik ning omakorda tegema vastava taotluse EL-ile," lausus Sirendi.

Aastast 2020. tasuta kvoodi andmise võimalus elektrisektorile kaob.

Soojatootjad paika pandud heitkoguste ületamisel kvooti juurde ei pea ostma.

Tallinna toimetus, +372 610 8824, majandus@bns.ee

Baltic News Service

No comments: