Friday, October 23, 2009

Konesko hakkab taludele tuulegeneraatoreid valmistama

Konesko hakkab taludele tuulegeneraatoreid valmistama
Kadri PaasKadri Paas
kadri.paasatchararipaev.ee 10.03.2009 07:46
Masinaehitusfirma Konesko hakkab esimesena Eestis valmistama talumajapidamistele sobivaid tuulegeneraatoreid.

Konesko toodab allhanke korras elektrimootoreid, kuid kuna turg on kolmandiku võrra kahanenud, oli aeg päris oma tootega välja tulla, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal "Aktuaalne kaamerat".

"Me oleme 15 aastat juba sarnast tööd teinud ja aina aastast-aastasse seda veel rohkem edasi arendanud," ütles AS Konesko juhatuse esimees Mart Hirtentreu. "Ja mõnes mõttes oleks patt jätta kasutamata neid võimalusi ja oskusi, mida me tänaseks oleme selgeks õppinud."
Loe edasi
reklaam:

Tuulegeneraatori väljatöötamisega on Koerus tegeletud juba pool aastat, esimest prototüüpi saab valmis kujul näha paari kuu pärast.

Konesko väravas kõrgub Hiinas toodetud tuulegeneraator, mis soetati selleks, et teiste vigadest õppida. Koeru mehed usuvad, et tuuleenergia huvilisi jätkub.

"Kõige rohkem on huvi meie põhjanaabritel, väikesaartel, siis siin talunikud on tundnud huvi, nemad tunnevad küll huvi selle odavama variandi vastu," rääkis Konesko tuulegeneraatorite projektijuht Alvar Hirtentreu. "Ja on kuulda, et näiteks Kuubal ei jätku elektrienergiat, tuntakse väikeste ja keskmiste tuulegeneraatorite vastu huvi."

Väiketuulikute tootjaist maailmas puudust pole, ometi on ka Koeru meestel võimalus sellel turul läbi lüüa, kui ehitada kvaliteetsemaid ja efektiivsemaid tuulikuid kui konkurendid, leiab Tuuleenergia Assotsiatsiooni juht Jaan Tepp. Tepp on seda meelt, et väiketuulikutel on Eestis tulevikku, kuid neile tuleb leida sobiv koht.

"Aga loomulikult, kui ka väike vurr akna taga pidevalt vuriseb, siis seda ka iga naaber ei tahaks hommikust õhtuni kuulda, ja seetõttu on ka väiketuuliku planeerimisel oluline leida talle sobiv koht," ütles Tepp.

Kõo valla mees Ain Rätsing paigaldas oma talu juurde kuuekilovatise Venemaal toodetud tuulegeneraatori, mis aitab tal maja kütta. Rätsing kiidab koerulaste plaani, kuid tal on neile ka paar soovitust.

"Põhiline on ikkagi hind, mis selle asja paika paneb, et hiljem lisaasjad võiks ju teha niimoodi, et saaks edaspidi juurde osta," arvas Rätsing. "Mitte kohe ajada komplekti hind seal kuskil üle 300 000 või mine tea. Hind on põhiline. Ja praktilisus, mille jaoks teda kasutada."

Konesko hakkab tootma nelja tüüpi kuni 22kilovatiseid tuulegeneraatorid. Põltsamaal valmivad 18meetrised mastid, mootor ja mehhaaniline osa tehakse valmis Koerus, vajalik elektroonika ostetakse sisse.

No comments: