Wednesday, October 21, 2009

kalju.ruutli.com

Las energiakandjad kallinevad…
Sest meil on plaan…

Sõnaga, plaan on ehitada nn. passiiv-maja (passive-house). Pealegi veel sõltumatu energiavarustusega.

Mida see passiiv-maja endast kujutab?

Esmalt teadmiseks: Eestis kasutatakse ühe keskmise maja kütteks keskmiselt ca 250 kWh/m² energiat aastas. Euroopas (tegelikult ka Eesti ehitusnõuete kohaselt) seejuures keskmiselt umbes 150 kWh/² aastas. Rääkimata siis veel soojale veele ja elektrile kuluvast energiast…

EU projekt CEPHEUS (Cost Efficient Passive Houses as EUropean Standard) defineerib seda nõnda: “Passive Houses are buildings which have annual demand for space heating less than 15 kWh/m²/year.“. Selle projekti raames ehitati muuseas 250 sellist maja üle terve Euroopa.
Edasi veel huvitavamaks – plaanis on see maja ehitada ainult looduslikke, n.n. öko-materjale kasutades. Kui nüüd arvate, et see on kõvasti kallim siis eksite ja sügavalt kusjuures. Edaspidi seletan ka millest ja kuidas me ehitame. Esialgu oleme allest projekti algfaasis – ehk siis kirjeldamas arhitektidele mida me tahame.

Peale kõige muu on plaanis ehitada n.n. off-grid maja. Ehk siis maja mis ei ole ühendatud ühtsesse energiavõrku. Selle asemel on hoopiski täiesti sõltumatu kombineeritud süsteem (tuulegeneraator/päiksepatareid/akud/generaator/inverter). Tänaseks pole veel lõplike energiavajaduste kaardistusi tehtud kuid kohalike tingimuste analüüs näitab, et pigem tuleb meil muretseda selle pärast kuhu üleliigne elekter panna kui elektri puuduse pärast

Igatahes on see projekt nüüd käima lükatud. Ajaliselt peaks Pirjo tagasitulekuks meil juba olema võimalik teda uues kodus vastu võtta Eks me hoiame teid kursis sellega mis toimub.

Samal teemal:
The Answer
Ring peale Euroopale, kokkuvõte
Kohafilee sinepikastmes küüslaugukartulitega
Taastuvenergiast. Jälle.

No comments: