Sunday, October 11, 2009

Kaasik: elektri hind jõuab Euroopa keskmise tasemele kiiremini kui palk

Kaasik: elektri hind jõuab Euroopa keskmise tasemele kiiremini kui palk
01. oktoober 2008 16:08

Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik usub, et elektri hind jõuab Euroopa keskmisele kiiremini järele kui keskmine palk.


"Me kõik tahaks kindlasti loota, et palk jõuab Euroopa keskmisele tasemele. Võib juhtuda, et elektri hind võrdsustub varem," ütles Kaasik arileht.ee-le.

"Euroopa Liit suundub avatud elektrituru poole - et oleks üks suur turg üle Euroopa," selgitas Kaasik.

"Eks nad seda lähemate aastate jooksul kavatsevad saavutada. Eestil on praegusel hetkel turuavanemise ülemineku aeg aastani 2013. Kuni selle ajani ei pea seda (elektrihindade võrdsusutumist - toim) tingimata juhtuma."

Kuigi on olemas ka võimalus, et elektri hind indekseerituna väheneb, tundub praeguses majanduslikus situatsioonis, et hind hakkab lähiaastatel senisest tihedamalt, kuid väiksemate hüpetena tõusma.

Kaasiku sõnul ei saa öelda, et indekseerimisega lähendatakse elektri hinda Euroopa keskmisele.

"Iseenesest seda me ei saa öelda, et see indekseerimine on tehtud selleks, et n.ö lähendada meie hinda Euroopa hinnale, sest vastasel korral me võtaksime tänase hinna ja Euroopa hinna ja hakkaksime võrdsetes etappides hinda tõstma," rääkis Kaasik.

"Täna ei ole hinna indekseerimise eesmärk mitte hinda tõsta avatud turule lähemale, vaid on eesmärk lihsalt võtta arvesse juhitamatute kulude muutused," selgitas Kaasik.

Elektri tervikhind jääb Kaasiku sõnul Euroopa keskmisele alla umbes poolteist korda.

Eesti Energia augustikuu keskmine elektrienergia müügi hind kodumaisel turul oli 460 kr/MWh, kasvades aastaga 10%. Sama perioodi keskmine elektrienergia hind Põhjamaade energiabörsi Nord Pool Soome piirkonnas oli 1 031 kr/MWh, mis on kasvanud aastaga 145%.



Ettevõte teatas täna, et 1. jaanuarist tõuseb elektri hind 6,4 senti kilovatt-tunni kohta, mis tähendab lõpptarbijatele 5,2-7,5% suurust hinnatõusu.

Eurostati kõige värskemate andmete järgi oli Euroopa 27 riigi keskmine tööjõukulu 2004. aastal 2177,37 eurot ehk 34 053 krooni. Eesti vastav näitaja oli 473,83 eurot ehk 7411 krooni.

Hõlmatud olid kõik tegevusalad, v.a põllumajandus, kalapüük, avalik haldus, leibkonnad, rahvusvahelised organisatsioonid ja saatkonnad. Palgaandmed olid taandatud täistööajale ja hõlmavad enam kui 10 töötajaga ettevõtteid.

No comments: