Saturday, October 24, 2009

Jüris asub maailma suurim tuulikutehas

Jüris asub maailma suurim tuulikutehas
Enne jõule külastas Eesti Vabariigi peaminister Andrus Ansip Jüris tegutsevat ABB tehast, kus toodetakse viiendik maailma suurtest tuulegeneraatoritest.


Peaministri visiidi eesmärgiks oli tutvuda ABB Jüri elektrimasinate tehase ja tööstuselektroonika tehasega. „Täna pole kerge kellelgi, kuid ABB on siiski suutnud olla edukas,” nentis Ansip. „Kindlasti peab valitsus andma oma panuse, et sellistel ettevõtetel nagu ABB läheks jätkuvalt hästi.”



Tehas, kus tehakse tööd

ABB tegevus jaguneb Eestis üldjoontes kolme kategooriasse: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, komplektalajaamad ja elektrikilbid), müük (ülekandevõrgu ja jaotusalajaamade projektid ning madalpingetooted) ning hooldus ja tööstusautomaatika. ABB Jüri elektrimasinate tehas on tänaseks tõusnud maailma mastaabis omas segmendis suurimaks tuulegeneraatorite tootjaks. „Hea on tutvuda ettevõttega, kus tehakse tööd, mitte ei räägita töötegemisest,” märkis Ansip.



ABB on ka üks Eesti suuremaid välisinvestoreid ja eksportööre. „Oleme viimastel aastatel reinvesteerinud kasumi tootmise arendamisse. Kindlasti on plaanis jätkata investeeringuid ka sel aastal. Uuel aastal valmib Jüri elektrimasinate tehase laiendus ning pikisilmi oodatud uus laohoone,” rääkis ABB Balti riikide juht Bo Henriksson ettevõtte plaanidest. Rae vallavolikogu esimehe Veigo Gutmanni sõnul on vald teinud kõik selleks, et sarnased suurettevõtted oma tootmise just Rae valda tooks, kus kohalikud inimesed tööd saaksid. ABB Jüri elektrimasinate tehas valmistab tuulegeneraatoreid mitmele maailma juhtivale tuulikutootjale. ABB Jüri tööstuselektroonika tehase tegevuse põhisuund on madalapingeliste sagedusmuundurite tootmine. Tehase kliendid on sagedusmuundurite kasutajad igal pool maailmas, üks suuremaid lõpptarbijaid on tuuleenergia segment. ABB on maailmaturu liider ka sagedusmuundurite tootmises. ABB kontsern on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille klientideks on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. Sajas riigis saab ABB-s tööd kokku ligi 120 000 inimest.

Aasta välisinvestor

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast. Ettevõtte mahukaimad tegevusvaldkonnad on tuulegeneraatorite ja sagedusmuundurite tootmine, ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektide elluviimine ning täishooldusteenuse pakkumine tööstusklientidele. 2008. aastal pälvis ABB Eesti parimale ettevõttele Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt antava „Ettevõtluse Auhinna”. 2007. ja 2008. aastal sai ABB ka „Aasta Välisinvestori” auhinna.


ET

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://www.eestiteataja.ee/uudis/jyris-asub-maailma-suurim-tuulikutehas