Sunday, October 11, 2009

Jüri Laurson: elektri uus hinnatõus ei ole põhjendatud

Jüri Laurson: elektri uus hinnatõus ei ole põhjendatud

Tarbija on elektrihinna tõusu ees kaitsetu. Eesti Energia on riigiettevõte ja seetõttu peaks iga elektri hinnatõus ja elektrivõrguga liitumise tasu olema igati usaldatavalt kontrollitud ning põhjendatud.

Tarbija tüssamise vältimiseks töötavad vabariigis maksumaksja raha eest mitmed ametid ja inspektsioonid. Paraku tuleb välja, et nende töö jätab soovida, sest kuidas muidu juhtub elektrivõrgus nii palju rikkeid, mille tagajärjel tekitatud kahjud ja raiskamise maksab kinni varjatult elektritarbija.

Eesti Energia elektrivõrgu lohakuse ja avariide tagajärjel tekitatud kulusid nimetatakse sageli vääramatu jõu poolt põhjustatuks, mida ei hüvitata.

Elektrihinna tõusu põhjendatakse elektri kvaliteedi parandamisega, kuid paraku tundub küll hoopis nii, et olukord liigub halvenemise poole.

Näiteks pingekõikumine 2. oktoobril Annelinna ja Ihaste piirkonna elektrivõrgus rikkus paljudel kodutarbijatel ja firmadel kalleid elektriseadmeid. Pingekõikumisest tekitatud kahjusid võib hinnata suureks, sest tööstustes ja kodudes kasutatavad ektroonikaseadmed on kallid. Paljude tööstuses kasutatavate elektrooniliste seadmete hind võib küündida mitme miljoni kroonini ja neid parandada pole alati võimalik, sageli tuleb osta uus.

Arusaamatuks jääb siinjuures Eesti Energia väide Postimehes, et pingekõikumine oli teadmata põjusel. Ometi oli teada, et pinge kõikumise põhjustas rikkes pingeregulaator Tartu Anne alajaamas, mille tagajärjel tõusis pinge tarbija klemmidel. 10 kilovoldilt 13 kilovoldile.

Miks valetada tarbijatele, sest ega see ole hädavale või riigisaladus, et Eesti Energias jätab elektripaigaldise käit soovida.

Tundub, et seni, kuni Eesti Energia elektri kilovatt-tunni hind sisaldab halvast käidust tingitud rikete ja avariide kulusid, võib varsti kWh hind kerkida isegi kolmele kroonile või rohkemgi.
Tegelikult oleks hea käidu puhul võimalik elektri hinda hoopis alandada. Erafirma oleks sellise korralageduse puhul ammu pankrotis.

Kahju, et riigiettevõttes Eesti Energia, kus peaksid tegutsema parimad vabariigi kõrgepalgalised juhtivspetsialistid, on niisugune korralagedus võimalik.

Jüri Laurson
EV volitatud elektriinsener
14.10.2008.a.

No comments: