Friday, October 23, 2009

Juhe toodab ise elektrit

Siim Sepp
siim.seppatcharut.ee 23.10.2007 13:59

Harvardi ülikooli teadlastel on õnnestunud luua inimese juuksekarvast 200 korda õhemaid päikesevalgusest energiat tootvaid seadmeid, mis võivad hakata energiat tootma tulevastele nanoseadmetele.
Professor Charles Lieberi juhitud töörühm valmistas räniühendeist nanojuhtme, mis toodab ise elektrienergiat. Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas Nature.

Nanoseadmed vajavad energiaallikat, kuid väga raske on luua nanomeetrites mõõdetavat töökindlat ning efektiivset seadet. Nüüd valminud üliõhuke nanotraat suudab tekitada 200 pikovatise (0,2 miljardikku vatist) võimsuse. Seda pole just palju, kuid arvestades seda, et ka nanomasinad on silmale nähtamatute mõõtmetega, võib sellest võimsusest nende käigushoidmiseks piisata, vahendas AFP.

Loe edasireklaam:




„Üksik nanoelektrooniline seade ei vaja tõepoolest kuigi suurt võimsust. Aga selleks, et teha midagi huvitavat, on vaja mitmeid integreeritud seadmeid ning sobiva energiaallika leidmine võib osutuda problemaatiliseks,” ütles Lieber.

„Näiteks bioterrorismi ohtu monitoorivad nanoseadmed koosnevad tervest reast nanosensoreist, nanoprotsessoreist, mis analüüsivad sensoreilt saadud andmeid, ning nanotransmitteritest, mis saadavad andmeid edasi,” lisas ta.

Juhe koosneb kolmest kontsentriliselt üksteist ümbritsevast kihist. Juhtmele langev valgus tekitab välimises kihis vabu elektrone, mis sissepoole liikudes tekitavad elektrivälja.

Teadlaste sõnul muudab juhe esialgu elektrienergiaks 3,4 protsenti pealelangevast päikeseenergiast. Tavaliste päikesepaneelide efektiivsus on umbes 20 protsenti. Teistest sarnastest nanoelektriallikaist on nende seade teadlaste sõnul viie protsendi võrra efektiivsem, kuid maksab sama palju.



Loe veel Novaator uudiseid

No comments: