Saturday, October 24, 2009

Jõujaamade projekteerimine virtuaalses reaalsuses

Jõujaamade projekteerimine virtuaalses reaalsuses

Autor: Energiasäästu portaal
Kaks teadlast USA Energeetikaministeeriumi Amesi laboratooriumist ja Iowa riigiülikoolist võitsid 2009. aasta R&D 100 parima leiutise auhinna tarkvara eest, mis aitab insenere järgmise põlvkonna tõhusate ja vähesaastavate elektrijaamade projekteerimisel.


Tarkvara, mille töötasid välja Amesi labori programmidirektor Mark Bryden ja Doug McCorkle, võimaldab inseneridel läbi vaadata ja muuta kavandatavaid disainilahendusi kiiremini, tõhusamalt ja väiksemate kuludega kui kunagi varem, integreerides erinevate projekteerimisandmed ühte virtuaalsesse keskkonda.

R&D 100 Auhinda nimetatakse "Leiutajate Oskariks," ja 100 huvitavamat leiutist nomineeritakse R&D ajakirja poolt kui avastused, millel on oluline tehnoloogiline tähendus.

"USA Energeetikaministeeriumi laboratooriumid on kui innovatsiooniinkubaatorid ja ma olen uhke, et neid tunnustatakse taas oma olulise töö eest," ütles energeetikaminister Steven Chu. "Tipptasemel teadus-ja arendustegevus, mida tehakse meie riigi laborites, on olulise tähtsusega säilitamaks Ameerika konkurentsieelist, suurendades meie rahva energia julgeolekut ning kaitsta meie keskkonda. Tahaksin tänada selle aasta võitjad nende töö eest ja õnnitleda neid selle olulise auhinna puhul."

Virtuaalse projekteerimise protsessisimulatsiooni tarkvararakendus ühendab endas teavet erinevate protsesside simuleerimiseks, sisaldades andmeid ja mudeleid keemiliste, füüsikaliste ja bioloogiliste protsesside kohta. Tarkvara võimaldab arvuti abil koostada kavandijoonised ja vedelainete dünaamikaid, ning luua reaalajas elektrijaamade graafilisi 3D mudeleid. Interaktiivses virtuaalses keskkonnas saavad insenerid analüüsida mitmeid kavandatava jõujaama aspekte koos optimiseermisülesande lahendamisega.

"VE-PSI eesmärk on luua integreeritud projekteerimiskeskkond, mis seob kokku mudelid, protsessisimulatsioonid, andmeside ja graafika," ütles Bryden. "See võimaldab inseneridel mõista jaama üldist efektiivsust ja võimaldab loomingulist „mis-siis-kui” mõtlemist, mis on vajalik tagamaks tänapäevased energiavajadused."

VE-PSI on osa VE-Suite avatud lähtekoodiga tarkvarapaketist, mis on välja töötatud Brydeni ja tema uurimisrühma poolt. VE-Suite on võimalik alla laadida www.vesuite.org.

Allikas: Ames Laboratory

No comments: