Saturday, October 10, 2009

Hinnatõus tõmbab hinge kinni (26)

03. oktoober 2008 00:00
Paberleht | Trüki | Saada sõbrale Autor: Henrik Ilves
Artikli püsiviide
Teie nimi
Teie e-post
Sõbra nimi
Sõbra e-mail
Teade



Kolmetoalises tüüp­korteris elav kahe lapsega pere kaotab kuus üle 500 krooni.


Eesti Päevaleht arvutas kolme pere mullutalviste arvete ning juba toimunud või teatatud hinnatõusude põhjal nende kommunaalkulude kasvu.


Kui lasteta väikeses korteris elava pere lisakulu jääb eeloleval talvel paarisaja krooni piiresse, siis keskküttega korteri või suuremat sorti gaasküttega eluaseme kasutaja peab maksma selgelt üle viiesaja krooni mullusest enam.


Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ütles, et elektri, vee ja kütte hinna tõus tähendab inimestele seda, et püksirihma tuleb hakata pingutama teiste kaupade ja teenuste arvelt. “Väheneb meelelahutuse tarbimine, riiete ostmine ja koduelektroonika uuendamine,” hindas Josing.


Et Eesti Panga andmetel on hoiuste maht kasvanud, on Josingu hinnangul hea signaal, sest inimesed näivat olevat aru saanud olukorra muutumisest. Ent nagu näitavad konjunktuuriinstituudi andmed, suudab raha kõrvale panna vaid 40 protsenti elanikest ja valdav osa eestimaalastest elab peost suhu.


Väikeseks lohutuseks on peredele asjaolu, et arvestades maailmaturu suundumusi, tarbimise vähenemist ja konkurentsi, ei prognoosi konjunktuuriinstituut lähiajaks märkimisväärset toiduainete hinna tõusu. “Kvartali kasv peaks jääma ühe-kahe protsendi piiresse. Arvatakse, et kui elekter kallineb kümme protsenti, siis maksab ka leib varsti sama palju rohkem. Tegelikult on aga energia osa leiva hinnas umbes protsent,” rääkis ta.


Paljudel inimestel läheb eeloleval talvel raskeks, ent pole vähe ka neid, kellele Marje Josingu meelest kulubki kerge külm dušš marjaks ära.




“Kui vaadata meie tänavapilti, siis jääb mulje, et Tallinnas on inimesed rikkamad kui Pariisis. Nüüd hakkab asi muutuma. See on ka õige, sest tegelikult on Eesti ju vaene riik,” lõpetas Josing.



Kallineb kõik peale prügiveo



•• Uus toasooja hind raputab tugevasti kortermajade elanike kukrut. Enamikku pealinnast soojaga varustav Tallinna Küte tõstis oktoobrist hinda 37 protsenti, veel suurem hinnatõus tabas Fortum Termesti kliente.


•• Soojatootjad põhjendavad seda peale üldkulude kasvu kiire gaasi hinna tõusuga.


•• Kodutarbijale tõusis gaasi hind eilsest olenevalt aastas tarbitavast mahust 14–38 protsenti. Gaaskütte kasutaja rahakott saab samasuguse põntsu nagu keskküttega maja elanik.


•• Eesti Energia teatas uutest, jaanuaris kehtima hakkavatest hindadest üleeile. Keskmine kodutarbija hinnatõus jääb kuue protsendi kanti, elekterkütte kasutajad maksavad iga kuu ligi sada krooni senisest rohkem.


•• Vesi ja kanalisatsioon kallinevad Tallinnas samuti jaanuarist. Hinnatõusu protsent on 12,8, mida abilinnapea Deniss Boroditš selgitas kütuse ja elektri hinna kerkimisega.


•• Sundkuluks võib pidada ka prügivedu, mille teenustasude tõstmist vedajad taotlesid. Linn jättis need siiski mootorikütuse odavnemisele viidates tõstmata.

4 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

inimesed on rahul 03. oktoober 2008 02:48:52
Teata sobimatust kommentaarist
Elanikel tõmmatakse hing kinni
elektri hinnaga. Miks maksumaksjat tahetakse puua?
Järgnevatel aastatel ei täitu planeeritud riigieelarved. Noored rändavad välja.
"Vanade" ühiskonna probleemiks jääb see, et kuidas edaspidi seda majanduskeskkonda üleval hoida. Pensionisambad tunduvad olevat illusoorsed..
Milline on ellujäämise programm?
kas laenude ja kinnisvaraga spekuleerimine?
Radist 03. oktoober 2008 02:54:29
Teata sobimatust kommentaarist
"Et Eesti Panga andmetel on hoiuste maht kasvanud, on Josingu hinnangul hea signaal, sest inimesed näivat olevat aru saanud olukorra muutumisest. Paljudele kulubki kerge külm dušš marjaks ära."
Mitte mõhkugi ei saa aru!
asda 03. oktoober 2008 08:10:21
Teata sobimatust kommentaarist
Maapiirkondade kortermajades elavad inimesed maksavad juba ammu röögatuid soojaarveid, nüüd on lihtsalt hinnatõus jõudnud ka suurte katlamajade tarbijateni.
kombijaam 03. oktoober 2008 08:39:38 1
Teata sobimatust kommentaarist
Elektrienergia ja keskkütte hindade tõusu juurest võib ka midagi positiivset leida - kombijaamade mõtekus tõuseb. Kui praegu Ida-Virumaa elektrijaamade jääksoojus läheb kaduma, siis väikeelektrijaamade jääksoojust saab kasutada tsentraalkütteks. Lisaks juurde, kui suurelektrijaamas on taastuvenergia kasutamine keeruline, siis väikejaamades täiesti reaalne ja mõtekas.
Otse loomalikult ei meeldi ka mulle hinnatõusud, invapensionist tükib igast otsast väheseks jääma.
semukapital ja jokkpoliitika 03. oktoober 2008 10:00:06
Teata sobimatust kommentaarist

Einari Kisel: Kuldne alternatiivelekter (31)
20.02.2007 00:01
Einari Kisel, majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja
Eelmisel nädalal otsustas riigikogu tõsta märkimisväärselt taastuvelektri kokkuostu hindu, seniselt 81 sendilt 115 sendile kilovatt-tunni kohta.
Mitu energiaettevõtjat ja isegi rohelised on tõdenud, et uued kokkuostuhinnad on üllatavalt kõrged.
Eestist võib leida elektritootjaid, kelle kasumimarginaal kasvab uute toetuste tõttu üle 70 protsendi, ka mõne tuulikuprojekti kasumimarginaal ulatub nendest hindadest lähtuvalt üle 40 protsendi, samas kui üldjuhul on energeetikas kasumimarginaal 10-20 protsenti.
Mõne aasta pärast maksame igal aastal elektri hinna kaudu üle miljardi krooni nendele jaamadele toetuseks, ligi 400 miljonit sellest on aga põhjendamatu tulu.
Seega on tegevust lõpetav riigikogu pannud tulevase valitsuse olukorda, kus Euroopa Komisjon võib leida, et Eesti taastuvelektri ja koostootmisjaamade toetused on põhjendamatult suured...
.... Võimaliku nõude suurus võib ületada isegi suhkrutrahvi, 713 miljonit krooni.
Toetusi vähendada on uuel riigikogul aga jällegi äärmiselt keeruline: ettevõtjad hakkavad sel juhul süüdistama riiki õigustatud ootuse printsiibi rikkumises
Lux Hotel 03. oktoober 2008 08:44:09 2
Teata sobimatust kommentaarist
Paradoksaalne, kuid väikestes ja ebamugavates paneelika-korterites elamine hakkab kulude poolest sarnanema hotellis elamisega.
Juba praegu on korralikult planeeritud/ehitatud eramajas kulud pinna-ühiku kohta kordades väiksemad kui korterites.
mm 03. oktoober 2008 09:49:35
Teata sobimatust kommentaarist
kipub nii olema jah. tegelikult on 3 toalises korteris kommkulud enamvähem võrdsed ebaökonoomse nõuka ajal ehitatud 300 ruutmeetrise majaga. näiteks mina maksin eelmisel soojal talvel kõige suurema kommunaalmakse 2200. nüüd tõusis hind ja kui nüüd talv peaks ka külm tulema läheb ilmselt üle 3000 eegu.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

põlluelanik 03. oktoober 2008 17:29:05
Teata sobimatust kommentaarist

väga kurb, et ma elan põllupeal hästisoojustatud puitmajas ning kuna vanavanemad pärandasid metsa kulub mul küttekuludele talvel täpselt 0 krooni, vesi tuleb ka kohalikus puurkaevust pmst muidu kätte


lihtsalt pidin ütlema, kuna nõme on muudkui lugeda jutte karpmajadest...ei hakka rääkima sellest, et linna lärmi pole, suur ja ilus hoov jne



52 03. oktoober 2008 08:59:11
Teata sobimatust kommentaarist
meelelahutuse tarbimine, riiete ostmine ja koduelektroonika uuendamine ei ole elus primaarne.





Ilmselt tulebki panna paika elu ja elamise prioriteedid.





Lihulas kavatseti põhul-rool-võsal katlamaja ehitada. Mõtteks see vist jäigi. Eestis on määratu hulk loodusliku kütet: metsaraiest jääb vedelema oksad, sama roog, põldudel mädanevad heina-põhurullid...


myroc 03. oktoober 2008 09:47:38
Teata sobimatust kommentaarist
ei taha küll üldistada kuid paljude eesti perede probleemiks on pigem see, et raamatute asemel ostetakse viina. selle asemel et avardada silmaringi, omandada uusi oskusi ja otsida uut, paremat töökohta, halatakse netis ja juuakse.


kui kogu see halamine kasulikuks tööks muundada, oleks elu hoopis roosilisem.


PS! pole alkoholi vastane kuid prioriteedid võiksid paigas olla

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

kodueestlane- 03. oktoober 2008 10:19:37 1
Teata sobimatust kommentaarist
Vaadates lisatud skeeme on ikka uskumatu nende Peetri uute ridaelamukuutide küttearve.. 95 ruutmeetrit, gaas 1000 pluss vannitoa elektriküte 1000! Kas seal üldse mingit soojustust ei ole pandud? Poole suurema maja kütmine õhkvesi soojuspumbaga maksab umbes 1000 kuus kogu elekter kokku. Naljamehed ikka need Peetri küla ehitajad ikka :)


mX 03. oktoober 2008 10:38:39
Teata sobimatust kommentaarist

2000 krooni pea 100 ruudu kohta on talvel väga hea tulemus. Samapalju läheb mõnel 2toaline korter.



mikkkkkkkkkk 03. oktoober 2008 10:33:34 1
Teata sobimatust kommentaarist
Mis vahet sel, nagunii kõik maksavad, sest kuuse all ei ela ju. Aasta pärast ei räägi keegi enam sellest, kõik harjunud ja elu veereb edasi.


Joule&Watt 03. oktoober 2008 11:47:51
Teata sobimatust kommentaarist

200 kuupi gaasi kütteväärtusega 9,8 kWh/m3 kohta, see teeb 1960 kWh/kuus. Jagades 95 ruutmeetriga saame 20,3 kWh/m2 ühes kuus. Jagades selle päevade ja tundide peale saame energiakulu keskmiselt 28W/m2 igas iga ruutmeetri kohta igas tunnis. Tund aega sellist maja kütta maksab siis 1,94 krooni. Polegi eriti paha ju? MIda veel saate 2 krooni eest tunnis?

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

lumekakk 04. oktoober 2008 20:45:55
Teata sobimatust kommentaarist
"ent 40 % elanikel on vaid sääste...."sellest järeldubki,et 40% on jätku suutlikud sellise palga poliitikaga ja miks iive väike on ja üksik vanemaid palju.


"...kulubki ära külm dush..Tallinnas käivad inimesd parmini riides,kui Pariisis..."


Tallinnas onkesklinnas kest päeva ikke suurm jaolt ärimehed/-naised ja turistid liikumas.Käige vahelduseks ka Mustamäel,Lasnamäel;Õismäel ja Koplis.Samuti eesti teistes linnades.Miks muidu suurem jaolt elab palga päevast palga päevani.Samuti "hiilgus" mida Tallinnas näed on ju osalt laenudega ostetud.