Saturday, October 10, 2009

Hiinasse ehitatakse hiiglaslik päikeseelektrijaam

Siim Sepp
siim.seppatcharut.ee 10.09.2009 11:48


Üks maailma juhtivaid päikesepaneelide valmistajaid First Solar hakkab järgmisel aastal Hiinas ehitama maailma suurimat, 2000megavatist päikesejõul töötavat elektrijaama.
Kuigi päikesevalgust elektriks muundavate fotoelementide hindu on suurte elektrijaamade ehitamiseks peetud liiga kõrgeks, tõestab First Solari astutav samm tehnoloogia olulist odavnemist. Hoolimata oma enneolematust suurusest on aga uus jaam kogu maailma energiavajadust silmas pidades siiski vaid köömes ning ekspertide hinnangul ei ole First Solari toodetavaid fotoelemente üldse võimalik maailma mastaape rahuldavates kogustes valmistada, kirjutas Technology Review.

Siiani on suuremates jaamades eelistatud tehnoloogiat, milles päikeselt kogutud soojust kasutatakse turbiine tööle paneva auru tekitamiseks. Näiteks kasutavad sellist tehnoloogiat kõik California suuremad päikeseenergiaprojektid, mida on kokku 6000 megavati eest. First Solar valmistab aga nn thin-film päikesepaneele, mis päikeseenergia otse elektriks muudavad, ning on suutnud päikesepaneelide hinna järsult alla tuua.

Loe edasireklaam:




Milles on aga probleem? First Solari päikesepaneelid sisaldavad telluuri, mis on haruldane element ning võib seega hakata piirama päikesepaneelide suuremas mahus valmistamist. Ühe aruande kohaselt võimaldab olemasolev telluur iga aasta ehitada vaid nii palju paneele, et maksimaalselt saaks nende abil toota 10 000 megavatti üle kogu maailma, kuigi iga paneel sisaldab vaid väga vähe telluuri.

First Solar väidab aga omalt poolt, et telluuri otsalõppemise pärast muretseda pole vaja, ning kinnitab, et nähtavas tulevikus sellest probleemi ei teki. Siiski tuleb ilmselt leppida tõsiasjaga, et maailma energiavajaduse vähemalt osaliseks rahuldamiseks päikeseenergia abil on vaja käigus hoida mitmeid erinevaid tehnoloogiaid.
Hiinasse ehitatakse hiiglaslik päikeseelektrijaam

Loe veel Novaator uudiseid
--------------------------------------------------------------------------------
Tagasi

No comments: