Wednesday, October 21, 2009

Hanila valda kerkib sügiseks veel neli tuulikut

Kristel Maasikmets
kristel@le.ee
Loe kommentaare (4)


Foto: Arvo Tarmula

Saaremaa firma Roheline Ring püstitab Hanilasse Esivere külla neli tuulegeneraatorit, üks neist sai eelmisel nädalal püsti, teise ülespanekut valmistatakse ette.
Neli tuulikut peaksid tööle hakkama septembris.

„Kaks tuulikut on meil juba Virtsus püsti. Kui kõik läheb kavandatult, paneme tulevaks sügiseks Virtsu kanti veel kolm tuulikut," ütles Rohelise Ringi juhatuse liige Ants Ink. „Nende kolme dokumentatsioon on korras."

Esiverre, mida rahvas rohkem Rõusteks kutsub, rajatav tuulepark läheb Rohelisele Ringile maksma ligi 140 miljonit krooni. Selles summas on kõik kulud maaostust alates. Selleks võttis ettevõte pangalaenu.

„Tuulikud on pangalt liisitud. Nende väljaostmiseks kulub umbes 12 aastat," selgitas Ink. „Energeetika on väga pika tasuvusajaga. Seda enam, et Eestis on elektri hind üks madalamaid Euroopas."

Inki sõnul ei saa siiski kõike rahas mõõta.

„Tootmise hetkel on ta kallim. Aga näiteks sellisesse kohta nagu Virtsu tuleks vool muidu Narvast, kus on suur ülekandekulu. Kui vool tuleb Virtsust, on see kulu väiksem," kirjeldas Ink. „Teisalt on energiaressurss maailmas piiratud ja otsitakse alternatiive. Ühelt poolt ongi meie eesmärk tuulikuid püstitades loodust säästa, teisalt loodame sellest ka kasu saada. Meil hakkab see juhtuma mitme, mitme aasta pärast."

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul on vallavalitsus andnud ehitusloa veel kahele ettevõttele kokku kuue tuuliku rajamiseks. Üks luba aegub augustis, ettevõte pole seni ehitust alustanud. Teine luba on Saksa firmal Renewable Grupp.

Detailplaneeringu on algatanud veel kaks ettevõtet: OÜ Tooma Tuulepark tahab püstitada kuni viis, Skinest Energi kuni neli tuulikut.

„Siis on ka huviliste ring läbi. Tuulikuid võib ju püsti panna, aga energiat ei võeta nii palju vastu. Võrgu võimsus sätib piirid," ütles Peksar. „Oleneb, kui võimsad tuulikud ehitatakse. Hanila pinnale saab panna tuulikuid 40 megavati eest."

SAMAL TEEMAL

Esivere tuulepargi seitsmest osast koosnev tuulik kaalub 292 tonni. Niisama palju kaaluksid ka umbes 15 trammi. Tuuliku elektrigeneraator kaalub ligi 50 t — peaaegu viis liinibussi.

Kõrgust on ühel veskil 85, koos tiivikutega 120 meetrit. Eesti kõrgeim kirik, Oleviste, on sellest vaid kolm meetrit kõrgem. Üks tiivik on üle 35 m pikk, see on umbes 12 korrusega maja kõrgus.

Kolmest osast koosnev torn on valmistatud Rootsis, generaator ja tiivikud Saksamaal. Tuuleparki ehitab üle kümne töömehe Lätist, Soomest ja Saksamaalt. Objekti juhi, sakslase Michael Klümperi sõnul ei ole Eesti töömeestel kogemusi. Tema on püstitanud üle 150 tuuliku.

Töömehi abistavad kaks tuuliku kõrgust kraanat. Ühe sellise konstruktsiooni mahatõstmiseks suurelt autolt kulus üle poole tunni.

Ehitaja on Saksa firma Enercon GMBH, keda toetab Euroopa regionaalarengu fond 5 miljoni krooniga.

Klümperi sõnul on Esiverre rajatavad 2megavatised tuulikud maailma mastaabis keskmist mõõtu. Suurimad, mida ta oma nelja ehitusaasta jooksul on kokku pannud, olid 4,5 megavatti.

Esivere tüüpi tuulik hakkab tööle, kui tuult on 2 m/s, sobivaim kiirus on 12 m/s. Siis toodab tuulik nii palju energiat, et sellest jätkub voolu ligi 27 000 lambile või ligi 20 000 külmikule. Kui tuult on üle 35 m/s, lülitub veski välja.

Üks tuulik maksab umbes 2 miljonit eurot.

Eesti kliimas ennustas Klümper tuulikule pikka iga, umbes 30 aastat.

Katrina Sokk

No comments: