Sunday, October 11, 2009

Ettevaatust – elektromagnetilised lained ja kiirgus saastab elukeskkonda

Ettevaatust – elektromagnetilised lained ja kiirgus saastab elukeskkonda

Igapäevases elus puutub elanikkond üha rohkem kokku elektrooniliste seadmete ja paigaldiste poolt tekitatud elektromagnetväljadega, mis seavad ohtu inimese tervise. Meid ümbritsev tänapäeva maailm kujutab endast elukeskkonda, mille moodustavad
peale loodusliku keskkonna erinevad tehislikud elektromagnetilised lained ja kiirgused, mis tungivad läbi hoonete seinte ja saastavad elukeskkonda. Näiteks televisiooni-, raadio-, moobiilsidejaamad, mobiiltelefonid, juhtmeta telefonid, beebimonitorid, kõrge– ja madalpinge elektriliinid, ekraniseerimata elektrijuhtmestik seintes, televiisorid, kellraadiod, arvutid, printerid, kopeerimismasinad, mikrolaineahjud, paljud meditsiinilised aparaadid jms. kiirgavad elektrilisi ja magnetilisi madal- ja kõrgsageduslikke välju, mida inimene ei taju. Inimkeha toimib kiirgusväljas antennina. Kui väljatugevus ületab inimese taluvuspiiri, siis võivad elektromagnetilistel kiirgustel olla tervist kahjustavad tagajärjed. Kiirguse mõjud inimestele on muidugi erinevad ja sõltuvad inimese vastupanuvõimest.
Teadlased on kindlaks teinud, et kiirguse mõju avaldub inimesel kogu kehas ning võib põhjustada peavalu, unehäireid, kontsentreerimisraskusi, depressiooni, väsimust, stressi, kurnatust, liigesehaigusi, leukeemiat, alzheimeri tõbe, parkinsoni tõbe jms...
Järjest rohkem esineb haigusi, mille põhjuste määratlemine käib sageli isegi kogenud arstidele üle jõu.
Arvukate loomkatsetustega tõestati Stockholmi Karolinska Instituudis, et ülimadalsageduslikud elektromagnetväljad põhjustavad katseloomadel vähktõbe.
Mobiiltelefoni mikrolaine kiirguse tagajärgi on uuritud paljudes uurimiskeskustes

ja leitud, et kümne ja enama aastase mobiilside kasutajate seas täheldatakse ajutegevuse häireid, iiveldustunnet, kõrvakasvajate esinemist, peavalu, mälu nõrgenemist, kuulmishäireid, närvivalu, alzheimeri tõbe, ajukasvajaid jms.
Mida pikem on mobiiltelefoniga peetud kõne, seda suurema mikrolaine kiirgusvoo saavad selle kasutajad. Eriti suures ohus võivad olla mobiilitelefonimastide ja tugijaamade lähikonna elanikud, sest nemad elavad pideva kiirgusvoo mõju all. Paljud kinnisvara omanikud on kiirgusmõju piirkonda vastu oma tahtmist sattunud või ohtu mitteaimates oma elamu kiirgustsooni ehitanud . Täiesti arusaamatu on tänapäeval linnplaneerijate suhtumine inimeste tervisesse , kes planeerisid isegi EV ajal elamuid Tartus 110 kV kõrgepingeliini kiirgustsooni. Uuringud näitavad, et tervisele põhjustavad ohtu elukohalähedased kõrgepingeliinid. Lastel, kes elavad kõrgepingeliinidele lähemal kui 50 meetrit, täheldati leukeemiasse haigestumist sagedamini. Ka Eestis tuleks suhtuta elektromagnerväljade mõjule inimeste tervisele täie tõsidusega. Kuigi kemikaalide ja toidu, välisõhu ja joogivee kvalteedi pärast tuntakse rohkem muret, muretsevad pooled ELi elanikud elektromagnetväljade võimalike terviseriskide pärast. Euroopa Ühenduste Komisjon 12. Juulil 1999 (vt.EUR-Lex-52008DC0532-ET) aruandest võib lugeda, et enamik kodanikke arvab, et valitsusasutused ei teavita neid piisavalt meetmetest, mida võetakse nende kaitseks eelkõige elumajade läheduses paiknevate kõrgepingeliinide ja tugijaamade eest. Mobiilsidemastid, mobiilside tugijaamad, raadio- ja teleringhäälingu jaamad ehitatakse tiheasustusega kohtadesse elanikkonnalt nõusolekut küsimata...
Tuleb märkida, et Euroopa Ühenduste komisjoni nõukogus on võetud vastu soovitus (1999/519/EÜ) elanikkonna elektromagnetväljadega kokkupuute piiramise kohta juba 10 aastat tagasi.

Tartus, Tammelinna telemasti vahetus läheduses asub lasteaed ja gümnaasium.
17. märtsil 2000.a. on avaldatud ajalehes Postimees artikkel “Telemast peab kaduma - Tammelinna mobiiltelefoni- ja telemast mõjuvad tervisele kahjulikult”.
Tunnustatud pedagoog, Helve Raik, endine Tartu 5. Keskkooli direktor, tõstatas omal ajal küsimuse telemastis töötavate saatjate raadiosageduslike elektromagnetväljade ohtlikkuse kohta Tartu Linnavalitsuses ja tegi ettepaneku viia mast linnast välja. Kahjuks jäeti Helve Raigi ettepanek tookord tähelepanuta. Samas tegid Tartu üldplaneeringu avalikul arutelul ka Tartu Majaomanike Ühingu liikmed ettepaneku lülitada tele –ja mobiilimast üldplaneeringusse ning terviseohu tõttu viia see linnast välja.
Maailma teadlased on teinud pikaajalisi uuringuid ja leidnud, et elektromagnetiline kiirgus on tervisele kahjulik ja sellest on vaja hoiduda.
Elektriohutusseaduse § 53 elektroonilise side seaduse muutmise paranduses on öeldud, et aparatuuri kasutamine peab olema ohutu ega tohi kahjustada selle kasutajate ja kolmandate isikute elu, tervist ja vara.
Arusaamatu on, miks siis praegu müüdavatel elektrilistel kodumasinatel ja elektroonikaseadmetel ei ole märgistust kui suur on neist tingitud kiirgusoht kasutajale. Üldiselt on inimestel levinud kahjuks arusaam, et kõik kasutavad neid seadmeid ja pole häda midagi. Ohtu ei nähte selles, mida silmaga ei näe ja kõrvaga ei kuule. Aastate pärast võivad aga elektromagnetväljade kiirgustest tingitud haiguste ilmingud massiliselt välja lüüa. Et seda ei juhtuks, peaks riiklikul tasandil võtma kasutusele kiiresti meetmeid selle ärahoidmiseks. Tuleb võidelda täie tõsidusega keskkonna elektromagnetiliste lainete ja kiirgusest tingitud saastaga.

Tartus, 04.03.2009.a.
Jüri Laurson
EV volitatud elektriinsener.
Peeter Laurson
OÜ Greendorp juhataja

Kasutatud Kirjandus:
EUR-LEX-52008DC532-ET
Mitteioniseeriva kiirguse piirväärtused elu –ja puhkeal, elamutes ning ühiskasutusega hoonetes , õpperuumides ja mitteioniseeriva kiirguse tasemete mõõtmine.
(Sotsiaalministri 21.veebruari 2002.a. määrus nr.38)
Keskkond ja keemia. Ohud ja hüved. 2007 ”Koolibri” Hergi Karik, Karl Kristjan Kuiv.

No comments: