Monday, October 12, 2009

elfaelektroonika.ee foorum:tuulegeneraatori jupid müügiks

tuulegeneraatori jupid müügiks



ahtov12-06-07, 20:23
Kui kellelgi läheb vaja, siis paneks müüki ise-ehitatud tuulegeneraatori tükid katsetajale. Ära oleksid anda puust labad koos alumiiniumist flantsiga 16 mm võllile ja vertikaaltelg, mis sobib tollise toru otsa, koos voltiva vineerist sabaga. Puudu on genekas, milleks mina kasutasin Opeli küljest saadud isendit ja kui sobivate kinnitustega geneka leiad, siis on ainult poltide keeramise vaev.

Labade diameeter on 152 cm, TSR ~6,8 ja võimsuskõver peaks arvutuslikult olema umbes midagi sellist:http://www.kuu.pri.ee/pub/tuulikud/labade_voimsuskover.gif
Võmsus tähendab momenti võllil (mitte väljuvat elektrit!), geneka kõver peaks olema enamvähem sarnane arvestades maha kõik geneka kaod. Katsetajale ma soovitaks võtta auto genekas ja asendada rootoril olev ergutusmähis neodüüm-magnetitega, siis võib asukoha ja hea tuulega isegi mõnikümmend watti kätte saada.

Voltiv saba (inlsk. 'furling tail') tähendab seda, et nii saba kui labade pöörlemistelg on vertikaalteljest nihkes nõnda, et normaalolukorras on jõud tasakaalus ja tuulik vaatab tuulde, kui aga tuule surve labadele ületab saba nihke ja massiga paika pandud piiri hakkab saba ennast kõrvale ära voltima ja tuulikut tuulest täpselt nii palju ära keerama et püsiks maksimaalne võimsus kuid ei tekiks ülekiirendust ega koormust. See punkt on antud konstruktsioonil paika pandud raamatutest leitud rusikareeglite järgi kuigi täpne maksimaalne tuule- või pöörlemiskiirus ei ole teada, küll aga hakkab asi tõepoolest toimima umbes siis, kui mina vaikselt ohutuse mõttes taganema hakkaks. :D

Palju pilte tuuliku detailidest ja nende ehitamisest on siin:
http://www.kuu.pri.ee/pub/tuulikud/
Lugu väljamafoorumis ehitamisest on siin:
http://www.fieldlines.com/story/2007/1/21/161318/773

Kas keegi oleks nõus selle kupatuse eest maksma ütleme 1900 krooni? Labade puust voolimiseks kulus umbes kolm päeva, metallosade tegemiseks mõned õhtud. Mõistlikku töötunnihinda arvestades, kõik muud kulud ja investeeringut välja jättes tundub üsna mõistlik, või pakub keegi midagi muud?

Tuli mõte rahaks teha, sest raha on vaja. ;) Kui jälle aega saan siis ehitaks edasi sellest samast - ei ole müügi näol tegu prahist vabanemisega - või alustaks ka nullist, sest see pakub väga vahvat naudingut.

Mis te siis arvate, leiab keegi selle tüki endale kasuliku olevat?

--------------------------------------------------------------------------------

ats12-06-07, 21:18
Kus kohas ta sul töötas, Kesk-Eestis või mandri ääres? Ja muidugi huvitab, palju sealt voolu said ?

--------------------------------------------------------------------------------

ahtov13-06-07, 06:45
NB! Tegemist ei pole töötava generaatoriga! Sellisel juhul oleks hind ilmselt mõnikümmend tuhat! Tegemist on tuuliku detailidega. Elektrit hakkab sellest tulema täpselt nii palju kui hea on genekas, mis sa sinna leiad. Aga lahkame siis natuke seda asja.

Töötas ta mul õuepeal umbes 5 m kõrgusel maapinnast ja sellistes tingimustes (nagu pildilt näha) pole vahet kus ta asub. Rusikareegel ütleb, et normaalse tuule püüdmiseks ja tugeva tuule puhul ohtlike turbulentside vältimiseks peab laba alumine ots olema 10 m kõrgemal kõige kergemast objektist 100 m raadiuses. Geograafiline asukoht Eestis mõjutaks natuke aasta keskmist toodangut, saartel esineb tugevamaid tuuli tõesti natuke tihendamini.

Kõige tavalisemad tuuled on aga 4-5 m/s ja tuulikuid ehitades peaks mõtlema pigem nende peale. Antud labade kõveral on näha, mis toimub sellise tuule juures: moment võllil on mõnikümmend watti ja pöördeid 300-400 pööret minutis. Auto genekas hakkab mingit mõistlikku võimsust andma kusagil 1000-2000 pöörde juures. Asendades auto genekal ergutusmähise tugevate püsimagnetitega võib sealt isegi midagi saada. Tugevamates tuultes natuke rohkem. Mida rohkem elektrit saada tahad, seda suurem peab olema laba raadius ja seda aeglasemad on pöörded. Hea tuulegeneraator (ma mõtlen genekat ennast) peaks oma nimipinge saavutama kusagil 80-100 pöörde juures ja nimivõimsuse mõnesaja pöörde juures. Vastus: selleks ostarbeks ehitatud püsimagnet alternaator. Näiteks 6 m diameetriga labade puhul oleks pöörlemiskiirus 4 m/s tuulega ~80 p/min ja moment kusagil 300 W - prognoosiks kusagil 150 W elektrit. Tugevamates tuultes võib siis juba kilowatist rääkida. Aga sellise masina ehitamine nõuab juba üksjagu kogemusi.

Väljamaamehed on teemat jõudsalt arendanud ja eelenv lõik ei olnud mingi fiktsioon vaid tavaline matemaatika ja reaalsed näited. Oma tuulikute ehitamist peaks alustama siiski ikka vähe vaksemast ja just sellepärast seda kraami mügiks pakun. Mina sain selle asjaga mängimisest ikka üksjagu targemaks kuigi oleks võinud arvata, et materjale juba küllalt loetud. Põhirõhk on siis labadel! Kui on oskusi, töökoda ja sobivad tööriistad, muidugi tee ise, aga kui pole kõige kõvem käsi puutöös ja aerodünaamika natuke tume maa, siis kindlasti hea pakkumine. Ülejäänud konstrui on mõnisada krooni väärt aga oleks mõtekas komplektina ära võtta, kuivõrd kõik on kokku sobitatud.

Nii et kui sul juhtumisi ei ole: elektrihöövlit, ketas-saagi, lihvijat, peitlit, haamrit, keevitust, rellakat, purpinki, plekikiljotiini jne, siis võiks see töö ikka oma kuu aega vabu päevi võtta. Aga sellega ma ei taha kindlasti kõikide huvliste optimismi kärpida, sellepärast ongi hea stardikomplekt pakkuda. Mitte kohese ja mõõtmatu elektrienergia tootmiseks vaid käe valgeks saamiseks.

Aga see hakkab siin nüüd natuke antud foorumi teemast välja minema, kuigi pole parata, tundmatu maa veel kohalikele paistab. Ehk ma peaks eraldi foorumi püsti panema kõigile neile küsimustele vastamiseks? Valdkond on põnev.

Aga praegu siis ikkagi müügi jutt neile kes natukenegi juba taipavad, mis selle asja väärtus on.

--------------------------------------------------------------------------------

a113-06-07, 08:07
Saad veidi selgitada, kuidas toimub voolu mahavõtmine pöörlevalt tuulikupealt (piltidelt ei paistnud suht midagi) ?

--------------------------------------------------------------------------------

bloody-orc13-06-07, 08:33
Sellel nagu ma aru saan ei olegi mingit maha võtmist. Kuna genekat ka pole, siis tuleb see sul ise teha. Tegemist on juppidega, millega saad omale tuuliku teha, mitte aga valmis tuuliku konstruktoriga. 2 eri asja!

--------------------------------------------------------------------------------

ahtov13-06-07, 17:22
See on tore, et huvilisi leidub aga teadmised paistavad kuidagi kesised olema paraku. Kusagil põhikoolis vast seletati, kuidas mehaanilist energiat elektriks muuta ...

Aga kõigile neile, kes asja taipavad tegin veel täiendava pildi pakutavatest juppidest.
http://www.kuu.pri.ee/pub/tuulikud/myygiks_kraam.jpg

http://www.kuu.pri.ee/pub/tuulikud/myygiks_raam.jpg

http://www.kuu.pri.ee/pub/tuulikud/myygiks_flants.jpg

Nagu ülalpool seletatud sobivad kõik asjad omavahel kokku Opeli genekaga või vähemalt sellega, mille mina romulast sain, võta tuuliku raam kaasa, ja otsi sobiv. Kuigi autogenekas ise on kohutavalt halb valik on ta hea toormaterjal - korpus, laagrid, võll, dioodid ... saab romulast alates 300 krooni eest. Rootor tuleb ainult püsimagnetitega ümber teha ja kui viitsimist, siis mähiseid juurde kerida. Toreda mänguasja saab tuuleenergia tundmaõppimiseks.

Nii et härrased, pakkugem hinda. Võrdluseks vaatasin, et jänkistanis müüvad tuuleneregia entusiastid 3 m diameetriga puitlabasid pooltootena meie rahas umbes 3500 krooni eest.

--------------------------------------------------------------------------------

sebastian13-06-07, 22:45
Miskipärast arvan, et kui sa generaatori koos väljavõttega tuuliku peast (mis teadmatule oleks vist üsna raske ülesanne) külge monteerid, siis oleks huvilisi rohkem. Paneksid lisaks veel reaalse mitte arvutusliku graafiku. Praegu rohkem poolfabrikaat, lihtsalt propeller koos paari metalljupiga ei tekita just erilist vaimustust..."kesiste teadmistega huvilistes" nagu ütled.

--------------------------------------------------------------------------------

ahtov14-06-07, 07:02
generaatori koos väljavõttega tuuliku peast Mis asi on väljavõte tuulikupeast? Keerad geneka võllilt mutri maha, viskad rihmaratta minema, paned selle alumiinium junni sinna otsa ja keerad mutri tagasi. Edasi poldid tiiviku pildil oleva kolme poldiga sinna külge.

Paneksid lisaks veel reaalse mitte arvutusliku graafiku. Praegu rohkem poolfabrikaat, lihtsalt propeller koos paari metalljupiga ei tekita just erilist vaimustust Reaalse graafiku saamine eeldaks meeletuid teste tuuletunnelis ... Mina usaldan valemeid ja teiste meeste kogemusi foorumis, mille järgi peaks see piisavalt reaalne olema. Usu mind, kui sa mingi kuradi pirni põlema saad, siis selles vaimustuses sa ei hooli enam kas su graafik eksis 10% või 20%.

Ja see ongi poolfabrikaat kohe läbi ja lõhki. Selle raha eest ma olengi teinud puutöö mille tulemuseks on ilusad labad. Ma juba ütlesin, et ma ei kujutaks seda hinda ette, kui ma peaksin tegema ära kogu tootearenduse töö lõpliku töötava masstootmiseks valmisoleva tuulikuni ja kogu vastutuse selle eest võtma. Pealegi on hiinlased seda juba mitu korda teinud. See on kurb et temaatika vaimustust ei tekita, ühes teises teemas siin vahepeal oli jutumehi rohkem.

--------------------------------------------------------------------------------

mesilane14-06-07, 12:04
kui ma peaksin tegema ära kogu tootearenduse töö lõpliku töötava masstootmiseks valmisoleva tuulikuni ja kogu vastutuse selle eest võtma. Pealegi on hiinlased seda juba mitu korda teinud. See on kurb et temaatika vaimustust ei tekita, ühes teises teemas siin vahepeal oli jutumehi rohkem. Võrdle hindu siin, transport välismaalt ei tasu ennast ära - järelikult tuleb teha kohapeal.
http://search.ebay.de/search/search.dll?sofocus=bs&sbrftog=1&from=R10&_trksid=m37&satitle=wind+generator
Plans - müügiks mitte seade ise vaid PDF'na joonisepakk.

--------------------------------------------------------------------------------

sebastian14-06-07, 12:14
Mis asi on väljavõte tuulikupeast? Keerad geneka võllilt mutri maha, viskad rihmaratta minema, paned selle alumiinium junni sinna otsa ja keerad mutri tagasi. Edasi poldid tiiviku pildil oleva kolme poldiga sinna külge.
Aga kuidas genekalt juhtmed alla tood kui genekas koos tiiviku ja sabaga vastavalt tuule suunale 360 kraadi pöörleb?
Oled asjast nii palju lugenud siis selline elementaarne teema peaks ka ikka tuttav olema :cool:

Aga olgu, ei taha su müügiteemat risustada. Tegelikult on tiivik kenasti tehtud. Üsna raske on 3-labalist valmis voolida. Ise olen kokku puutunud 2-labalisega, mõõtudelt veidi suuremaga, mis keerutas ergutusega alalisvoolugeneraatorit. 50-ndatel aastatel andis maatallu elektrit ühendatuna 10tk. 100Ah leelisakudega. Leidsin juppidena kuurist ja tekkis kohe huvi asi töökorda seada. Pooleli asi jäigi, sest akudesse ei leidnud vajalikku naatrium (kaalium-) hüdroksiidi lahust. Seda oli vaja omajagu liitreid..

--------------------------------------------------------------------------------

mesilane14-06-07, 12:22
Üsna raske on 3-labalist valmis voolida. Ise olen kokku puutunud 2-labalisega 3'labalisi tehakse edukalt 110mm läbimõõduga PVC kanalisatsioonitorust.
http://www.reuk.co.uk/Photos-of-PVC-Wind-Turbine-Blades.htm
http://www.yourgreendream.com/diy_pvc_blades.php
Probleem on ikka pööramine, elektriühendused ja mast.

--------------------------------------------------------------------------------

ahtov14-06-07, 19:22
Aga kuidas genekalt juhtmed alla tood kui genekas koos tiiviku ja sabaga vastavalt tuule suunale 360 kraadi pöörleb? Heehee, nüüd saan aru, mida mõtled, seda küsimust esitavad kõik esimesena: "Kuule, kuidas sul kaabel sõlme ei lähe"? :cool: Aga mina ei tea ühtegi reeglit, mis tuult ainult ühes suunas pöörama paneb. Täpselt sama suure tõenäosusega, kui ta ennast ümber masti keerab, tuleb ta ka sealt lahti. Peab ainult väike varu olema ja pistikühendus masti all et korra aastas lahti kerida, kui tõesti asi väga hull on. Foorumites teevad kõik nii ja mingit probleemi ei ole. Julgemad mehed panevad kaabli isegi masti sisse. Seal on seda muidugi raske lahti keerutada ja probleemi tekkimine pole ka märgatav aga siiani ei ole keegi kurtnud.

3-labalisi tehakse edukalt 110mm läbimõõduga PVC kanalisatsioonitorust. Täiesti tehakse, olen isegi proovinud, väga tõhus viis mänguasjade ehitamiseks aga suuri asju pole keegi tahtnud siiani sedasi ehitada. Ikka liimpuidust voolitakse - käsitöö. Väiksemaid ka tavalisest vähese oksaga prussist.

Tegelikult on tiivik kenasti tehtud. Üsna raske on 3-labalist valmis voolida. Selleks on omad valemid ja nipid, kuidas see prussile või liimpuidust toorikule peale märgitakse ja edasi on kõvasti hoolast peitli-, höövli- ja lihvitööd. :)

--------------------------------------------------------------------------------

freeze14-06-07, 19:53
nähakse mujalgi vaeva
http://www.otherpower.com/mattsblades.html

--------------------------------------------------------------------------------

ahtov14-06-07, 19:56
Need tüübid seal on juba ammu minu iidolid! :D Nende meeste abiga on ka need samad müügis olevad labad valmis saanud.

No comments: