Monday, October 12, 2009

Elektritoetus tuleb põllupidamisabist suurem

Elektritoetus tuleb põllupidamisabist suurem (25)
12.10.2009 00:00
Tuleval aastal avaneb elektribörs osaliselt ja 2013. aastal täielikult, selleks ajaks on riik kaitsva toetuste tekiga katnud kogu Eesti elektritootmise.



Kokkuvõttes tõstab see hinda, sest toetused tulevad tarbijate taskust. Praegu reguleerib elektri hinda Eestis konkurentsiamet, tulevikus teevad seda hoopis kohustuslikud toetused ettevõtjaile. Kuue aasta pärast tõotavad riigi elektritootmise toetused olla ligi kolm miljardit krooni aastas.

Majandusministeerium ennustab, et 2010. aastal kasvab taastuvenergiatoetus ligi miljardi kroonini aastas. Taastuvenergiatoetust saavad ettevõtjad, kes põletavad hakkpuitu, turvast, olmeprügi, Venemaa gaasi või põlevkiviõli. Samuti elektrituulikute ja hüdrojaamade omanikud.

Kui küsite, kuidas Vene gaasi eest toetust saab, siis see on küll pisut väiksem puidupõletajate toetusest – 84 senti kilovatt-tunni eest, aga ikkagi tervelt 50 senti iga kWh eest juhul, kui kasutada seda koostootmisjaamas, mis annab ka toasooja.

Ministeeriumi hinnangul kasvab taastuvenergiatoetus kiiresti 1,5 miljardi kroonini aastas. Selle raha saavad uued tuulikud, koostootmisjaamad, aga ka Narva põlevkivikatlad, kuhu läheb seni Skandinaaviasse purjetanud paberipuu.

Võrdluseks, Eesti riik paneb eurorahale lisaks põllumeeste toetuseks tuleval aastal välja 1,1 miljardit krooni ja need toetused euroliidus pigem kärbuvad kui kasvavad. Ajakirjanduses tuhat korda kirutud praamikuningas Vjatšeslav Leedo saab saarte parvlaevaliikluse toetuseks riigilt 170 miljonit ning Marcel Vichmanni ja Tiit Pruuli Edelaraudtee 182 miljonit krooni.

Samas on Sandor Liive juhitud Eesti Energia Narva Elektrijaamade saagiks tuleval aastal hakkpuidupõletamise toetust ligi 250 miljonit krooni. Sellele lisandub veel riigi suurima, Läänemaal asuva Aulepa tuulepargi toetusraha, mis on 100 gigavatt-tunni suuruse aastatoodangu korral 84 miljonit krooni.

Valitsus kiitis heaks ja praegu ootab riigikogu heakskiitu seaduseelnõu, mis lubab hakata maksma Eesti Energiale toetust uute põlevkivikatelde valmimisel Narva Elektrijaamades. Kui need valmis saavad, siis ootab neid toetus, mis ulatub 1,2 miljardi kroonini aastas. Ja seda 20 aasta vältel.

Majandusministeeriumi asekantsler Einari Kisel märkis, et elektritootmise toetused lubavad ettevõtjail katta investeeringuks tehtud kulutused. Ole ainult mees ja pane püsti ning asu elektrit müüma, kulud katab maksumaksja.

Narva Elektrijaamade juht Ilmar Petersen ütles, et hinnapakkumisi firmadelt uute katelde ehitamiseks on oodata tuleva aasta aprillis-mais. Eesti Energia ehitab esialgu ühe 300-megavatise võimsusega põlevkiviploki ja võib ehitada ka teise.

Esimese põlevkivikatla valmimist on oodata 2015. aastal. Pärast seda käib kogu elektritootmine Eestis ainult toetuste najal. Need suurendavad märkimisväärselt elektri hinda riigis, sest suurem osa toetustest tuleb maksumaksjate taskust.

Kiseli sõnul otsustas valitsus toetada tulevasi Narva põlevkivikatlaid seepärast, et riik tahab, et need katlad ehitataks. Ta lisas, et vastasel korral jääksid uued põlevkivikatlad ehitamata. Seda põhjusel, et põlevkivi kasutades on kasvuhoonegaaside heitmed sedavõrd suured, et toodetud elekter oleks vabaturul konkurentsivõimetu.

Kisel märkis, et riik teenib sellega üle nelja miljardi krooni, millest ainult väike osa kulub Narva põlevkivikateldele.

Energiakaubandusega tegeleva Baltic Energy Partnersi osanik ja juhatuse liige Peeter Pikk märkis, et selliste toetusskeemide tõttu kujuneb siinne elekter naabrite omast kallimaks. Ta kahtles, kas ikka saab rääkida toimivast elektriturust, kui riik nii jõuliselt tootmist toetab.
Pikk möönis, et riiklik toetus Narva põlevkiviplokkidele kasvatab märkimisväärselt börsile mineva Eesti Energia väärtust.

Toetused
Tänavu saavad elektritootjad
456 miljonit krooni taastuvenergia- või tõhusa koostootmise toetust

See jaguneb:
• tuulikud 45%
• biomass (puiduhake) 35%
• hüdro-, prügi, must leelis 10%
• tõhus koostootmine 10%
Allikas: Elering

Andrus Karnau
Sipsik : Millega on põhjendatud riigi vahendus, mis teeb ju hinda kallimaks? Riik seal vahel "toetamas" tähendab

a) kallinemist võrreldes sellega kui uued jaamad ja võrguinvesteeringud läheks otse elektri hinda

b) investeeringute politiseerimist majanduslikult kahjumlikesse tuuleparkidesse, mis ilma poliitilise soovmõtlemiseta ja toetuskarkudeta püsti ei seisaks, nagu iga teine äri

c) turu moonutamist

Miks ei võiks uued jaamad otse elektri hinda sisse minna?


-1 +15

12.10.2009 01:09
ohmu : eks iga valitseva kliki ajal möeldakse välja skeeme,mismoodi peale vöimulolekut hästi ära elada.köik endised vöimurid on peale valitsemisaja löppu äkki suuromanikeks saanud...
-2 +31

12.10.2009 01:13
tõrva papi : puidu põlevkivikatlasse ajamine tundub tõeliselt jabur. Selle toetamine on juba lausa perversne.

Et nüüd ongi nii, et tehakse üks tegu tagajärgedele mõtlemata lihtsalt ära? Puidutööstus on läbi aastate olnud ainus positiivse väliskaubandusbilansiga sektor. Riikliku turumoonutusega tõmmatakse 20 000 töötajal lihtsalt vaip alt ära... Kui ühendatud anumate süsteem toimib, siis 2000 metsamehe võidetav 4 mrd on samapalju, mis 20 000 tislerit pille kotti pannes kaotab. Aga et kogu hävitusoperatsioon viiakse läbi EE 25% kasuteguriga kateldes, on märkimisväärne. Uskumatu.
-3 +26

12.10.2009 01:16
Taastuvenergiatoetus??? : ...Taastuvenergiatoetust saavad ettevõtjad, kes põletavad hakkpuitu, turvast, olmeprügi, Venemaa gaasi või põlevkiviõli. Samuti elektrituulikute ja hüdrojaamade omanikud...

Aga kuhu jäävad oma majapidamistele elektrit tootvad kodanikud? Kui ollakse investeerinud väiketuulikutesse või päikespatareidesse elektrivoolu tootmiseks, siis kas see eiväärigitoetamist?
Siinkohal on vist juba praegu õige aeg anda kaebus monopolide eelistamise kohta Konkurentsiametisse sisse. Ma paneksin kogu oma katuse PVpaneele täis või püstitaksin võimsama tuuliku, aga kellele ma üle jäävat elektrit müüksin? Eesti Energia nagu hüdra oma kombitsatega ees, müüa saab ainult nende kaudu ja ebanormaalsete hindade eest - ainuüksi välja müüdavat vooluhulka lugeva aparatuuri hind on ebanormaalne.
Miks pitsitatakse elektri väiketootjaid, tõeliselt "roheliselt" tootjaid? Ei ole ju vaja importida Vene gaasi ega põletada puidumassi? Ent miks siis küll??

-0 +26

12.10.2009 06:04
tarbija : Elektritoetus tõstab elektri hinda,hävitab Eestis
tootmise. Töötute arv kasvab. Inimesed lahkuvad Eesti riigist. Elektritoetus hukutab riigi ja "eramonopoli" hukk paistab. Kahju,et õpetame rumalaid majandusmehi!
-0 +21

12.10.2009 07:08
katel : Puitu ajada põlevkivikatlasse? Kasutegur ei ole nii suur kui puidukatla kasutamisel.Põlemine ei ole täielik ja osa läheb korstnasse.
-1 +15

12.10.2009 07:19
tiblagorsk : ma ka pöletan oma katlas prygi ja puitu,kus minu toetus jääb.kärsahais on kyll yleval ja naaber köhib nagu kopsuhaige aga ikka taastootmine.
-1 +11

12.10.2009 07:38
Kuuuurija : Juba praegu on taastuvenergia tasu taastuvenergia kilovati eest üle 11 korra kõrgem kui põlevkivielektri hind.
http://www.minupildid.ee/main.php/users/Kuuuurija/Taastuvenergia/
-1 +15

12.10.2009 08:10
kommarlollid juhivad meid : "...Taastuvenergiatoetust saavad ettevõtjad, kes põletavad hakkpuitu, turvast, olmeprügi, Venemaa gaasi või põlevkiviõli..."
Nii haiget seltskonda nagu ilmar petersen ja sandor liive, annab välja mõelda.
O.A.
PK
Tõepoolest, milleks me peame tarbima vene impeeriumi gaasi. Toetame parem kaikavedu SAAREMAALT ja HIIUMAALT, et monopol-jõhkard leedo, ühtse venemaa eesti osakonna suurtoetaja saaks ka kena kopsaka raha. Nii haiget seltskonda annad tõesti välja mõelda. Sama kehtib ka turba suhtes. Turvas on ikka väga aeglase juurdekasvuga. Ainult puit ongi see, natuke prügi ka vene okupantidele kingitud kortermajade ümber, mis on ammendamatud. Taastuvenergia allikad. Aga lööme vene okupandid minema ja ka see langeb ära.

-0 +10

12.10.2009 08:33
Kuuuurija : Nõuan taastuvenergia tasu tariifi arvetel selgelt valja toomise kohustust energiaettevõtetele!
Praegu on elektriarvetel taastuvenergia tasu tariif näidatud üldise elektritarbimise pealt, kuid korrektne oleks taastuvenergia tasu real näidata vaid tarbitud taastuvenergia kogust. Kui taastuvenergia tasu ei ole tegelikult tarbitud taastuvenergia kogusega seotud, siis on tegemist pigem maksuga, kui tasuga.
Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka Kuuuurija(07:38).
-0 +15

12.10.2009 08:37
Juhm : Kas see on mingi halb nali või on Eestis terve mõistuse defitsiit.
-0 +21

12.10.2009 08:40
Märt : Riigi ettevõttele,nagu EE on maksab eesti riik toetust?Selle sama raha eest,mis ta sai EE dividentidena.Ma ei saa aru miks sellist skeemitamist vaja üldse on?Riik jätku siis kohe dividendid väljavõtmata.Aga noh!Rootsi pangad tahavad ka selle raha liigutamise pealt ju teenida?Loogiline oleks ,et riigi ettevõte,kes müüb oma toodangu siseriiki,ei peaks üleüldse dividente maksma.Kasum oleks ainult selline,mis tagaks EE arengu.Arvan,et siis oleksid ehk ka meie kõigi elektriarved väiksemad.Aga ei! Riik tahab raha kõik enda kätte saada ja seda siis oma suva järgi jaotada(ka ka otstarbekalt?).Ja veel!Pidevalt(sisuliselt terve taaiseseisvumise aeg)käib jutt Narava katelde uuendamise vajadusest.Iga kord kui elektri hinda tõstetakse,tuuakse see hinnatõusu põhjenduseks.Mul on lihtsalt küsimus:1:Palju nende katelde väljavahetamine maksab ja 2.Kas see vajalik raha ükskord kokku ei saa?
Selline pentsik tunne tekib ka EE puhul,et hinnatõus on otsitud(sarnaselt vedelkütuste müüjatega,kes oma hinnatõusu põhjendvad maailmaturu hinna tõusuga,kuigi mailmaturu hind parasjgu just langes) ja selle taga on valitsuse surve riigikassa täitmiseks.Teatavasti on keegi tarkpea (kas ei olnud see keegi mitte Reformierekonnast?)öelnud,et riik on halb peremees.Mida õhem riik seda parem.Tundub,et tal on isegi öeldu kohta õigus.Eesti riik on tõepoolest halb peremees,kui ta oma kodanike eest ei seisa.
-0 +17

12.10.2009 08:53
põssa : See vist on halb unenägu! Ei ole võimalik.
-0 +15

12.10.2009 09:11
!!!! : Einari Kisel: Kuldne alternatiivelekter (31)
20.02.2007 00:01
Einari Kisel, majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhataja

Eelmisel nädalal otsustas riigikogu tõsta märkimisväärselt taastuvelektri kokkuostu hindu, seniselt 81 sendilt 115 sendile kilovatt-tunni kohta.

Mitu energiaettevõtjat ja isegi rohelised on tõdenud, et uued kokkuostuhinnad on üllatavalt kõrged.

Eestist võib leida elektritootjaid, kelle kasumimarginaal kasvab uute toetuste tõttu üle 70 protsendi, ka mõne tuulikuprojekti kasumimarginaal ulatub nendest hindadest lähtuvalt üle 40 protsendi, samas kui üldjuhul on energeetikas kasumimarginaal 10-20 protsenti.

Mõne aasta pärast maksame igal aastal elektri hinna kaudu üle miljardi krooni nendele jaamadele toetuseks, ligi 400 miljonit sellest on aga põhjendamatu tulu.

Seega on tegevust lõpetav riigikogu pannud tulevase valitsuse olukorda, kus Euroopa Komisjon võib leida, et Eesti taastuvelektri ja koostootmisjaamade toetused on põhjendamatult suured...

.... Võimaliku nõude suurus võib ületada isegi suhkrutrahvi, 713 miljonit krooni.

Toetusi vähendada on uuel riigikogul aga jällegi äärmiselt keeruline: ettevõtjad hakkavad sel juhul süüdistama riiki õigustatud ootuse printsiibi rikkumises


-1 +12

12.10.2009 09:19
siit peab ilmselt : lahkuma, sest see riik lihtsalt röövib oma kodanikku ja irvitab ka veel.
-1 +12

12.10.2009 09:31
kuulge : kas see on halb nali või?
-0 +12

12.10.2009 10:14
Kuuuurija : Kui võrrelda eespool !!!! 12.10.2009 09:11 kommentaaris toodud taastuvenergia kokkuostuhinda 115 senti kilovatt-tunni kohta (see läheb siis taastuvenergia tootjatele) minu eespool kommentaaris toodud taastuvenergia tariifiga, mis on üle 550 sendi kilovatt-tunni kohta (mida küsib taastuvenergia eest Eesti Energia), siis tekib küsimus, kellele läheb see vahe, üle 435 sendi kilovatt-tunni kohta? Ja mille eest?
Tundub, et seda vahet kasutatakse Eesti Energiale kasumi loomiseks, et seda saaks dividendidena välja võtta.

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka Kuuuurija(07:38) ja Kuuuurija(08:33).
-1 +7

12.10.2009 11:00
tõesti, nagu halb unenägu : Kas te nüüd saate aru, miks on vaja EE ruttu börsile viia?
Sama juttu aeti Eesti Telekomi ärastamise aegu - vaja börsile viia. Tegelikult on see äraproovitud skeem kasumlike ettevõtete osade kaupa välismaalaste kätte mängimiseks. Korraga ära anda on liiga suur tükk ja võib kahjustada võimuloleva kartelli võimet järgnevatel valimistel oma võimu säilitada. Seega, ikka jupi kaupa. Välismaalased ka rahul - kõik kulgeb vaikselt, aga järjekindlalt neile vajalikus suunas. Saate näha, kui valijatel pole mõistust peas, siis see EE libiseb samamoodi välismaa monopolide kätte nagu libistati pangad, Tallinna Vesi, Eesti Telekom, Merelaevandus jne. Järgnevad sadamad, metsad. Eestis pole ühtegi tegevusala, mis pole pandud oma rahva vastu toimima. See on okupatsioon.

Kuu-uurija:
Väga hea analüüs.

See uudis on tõesti nagu halb nali. Kus on teie kuulus turumajandus, kommarid? Turg pidi ju kõik ise reguleerima? Taastuveenrgeetik Jüri Mõis soovib edaspidi elada riigieelarvest saadud dotatsioonidest...

Investeerimisvajadusest. Ka siin on tohutu pettus. Kirjutatakse, et on vaja kümneid miljardeid kroone. Et seda raha pole. Milline vale! Muuteke Eesti Pank pangaks. Need räpased lääne pangad laenavad välja neile hoiustatud raha 10 kordselt. (Kui mitme kordselt on välja laenatud Eesti Panga läände üle antud krooni kattevarad?) Kui Eesti Pangas on ühtleme 25 miljardit krooni, siis seda saaks välja laenutada kui 200 miljardit krooni. Üleüldse, kui Eestis oleks mõni Eesti riigile kuuluv pank ja kodaniku hoiustaksid enamiku oma rahast seal ja arveldaksid selle kaudu, siis oleks riigil taga 100-u miljardeid kroone, mida investeerida. Nii nagu teevad kõik "sõbrad" lääreriigid. Kuna Eestil midagi sellist pole lubatud luua, siis on ta lihtlabane majanduskoloonia.
Häda siinsetele elanikele!
-0 +11

12.10.2009 11:48
Elektriabi : Osadele makstakse nn. taastuvenergia eest super hinda.
Samas on aga maa piirkondades Stalini aegsed elektriliinid üleval.Hea näide on Põlvamaal Mooste vallas Rasina ridaküla. See on viimane seda tüüpi küla, kus Vabadussõjas osalejad said riigilt maatükid ja ehitasid talud. Nõukogude ajal paigaldati elektriliinid, nüüd aga ei saa paljasjuhtmetest lahti, mis kulgevad puuokste vahel, rääkimata juura ajastu betoonpostidest.Renoveerimine läheks 200-300 tuhat. Seda ei leita, aga miljardeid maksta , leidub.
-0 +7

12.10.2009 11:53
tõrva papi : Kui EE hakkab puitu ahju ajama, siis kuidas toimub taastuvenergia koguste arvutus? Teoreetiliselt on võimalik, et kui EE kasutab 25% primaarenergiast puitu, võivad mõned targad deklareerida 100% toodetud elektrist taastuvenergiaks. 25% elektritootmise kasuteguri puhul tehakse raamatupidamistrikk - Narva jõe kütteks minev jääksoojus väidetakse pärinevat põlevkivist ning elekter pärineb 100% puidust...

Aga ikkagi on puidu põletamine kavandatud moel kuritegelik ressursside raiskamine.
-0 +5

12.10.2009 12:41
seletage mulle lollile : Vene ajalm uhkeldasime sellega, et ENSV andis põlevkivi baasil toodetud elektrenegiat kogu Loode-Venemaa tööstusele ja veerandile Lätist lisaks Eestile ja nuud käib kogu aeg hädaldamine elektrienergia puuduse ule.
Kas mitte elektrituru vabanemine, mida mingi nipiga on kogu aeg edasi lukatud, ei tähenda mitte seda, et Soome ja Norra ja kes teab kes teab veel hakkavad elektrit meie võikesele Eestile odavalt muuma, vähemalt nii on olnud Norra ja Soome meedias.
Eestis ja nagunii peale Vähi uraanivärgi migit suuremat tootmist ei jää, no milleks meile see riigi poolt miljarditega doteeritid elekter, millek tuumaelektrijaam, ja kas paberipuitu ikka on mõtet kateldesse ajada. Palun seletage mulle, mis jama see kõik on. Muidugi võiks kompenseerida inimeste oma majapidamiste ja ka väikeettevõtete põikesepatareide ja tuulikute ja vee abil saada elektri tootmist enda tarbeks, see oleks ka minule mõistetav.
-0 +3

12.10.2009 12:55
Hea nõu : Minu arusaaamise järgi on asi ka selles, et elektritootmisele, eriti põlevkivi kaevandamisele, pole üldse investeeritud regulaarselt ning nüüd on näpud põhjas. Seda kõike saab varjata börsile viimisega ja taastuvenergia tootmise/tarbimise subsideerimisega. Muidugi pole see ei aus, põhimõttekindel ega arukas tegevus, aga paremat pole suudetud välja mõelda.Turumajandusest loobumine energiasektoris(nagu ka Euroopa põllumajanduses ) on kergema vastupanu teed minek. Energia puhul keevitatakse siia juurde veel kliima ja keskkonnakaitse aspekt. Homme avaldab ÜRO vastava aruande, kus pakutakse välja energiafondi moodustamine, et ergutada arengumaid taastuvenergia tootmisele. See vääriks pikemat lahtiseletamist.
-0 +1

12.10.2009 12:56
Jebuuu! : Midagi nii segast on vaja välja mõelda vaid eriti sogase vee tegemiseks, et siis ajassepühendatud võimalikult suuri kalu saaks püüda.
-0 +4

12.10.2009 13:14
kindel see, : et see EE oma hindadega hõimukaaslastele koti pähe veab....
-0 +3

12.10.2009 14:26
lootusetu : me naerame, kui taksojuhud börsile lähevad. tuleb tunnistada, et res publica energeetikasse mineku peale saab üksnes nutta.
-0 +0
TASUTA ELEKTER : 1.Nad nüüd ise ka ei tea mida öelda,et kas konkurents tõstab hindu või langetab hindu...kuidas seda konkurentsi nimetada mis tõstab hindu?
2.On olemas portatiivsed tuulikud ja päiksepaneelid...
3.Keda nad siis hakkavad doteerima?
Eesti põlevkivi on rahvuslik vara ja elekter peab olemat tasuta igale eestlasele...
4.Tuulikute ja päiksepaneelide omanikud saavad tasuta elektrit...
elektritsaabtasuta.blogspot.com

No comments: