Saturday, October 10, 2009

Elektri turg vabaks s.t. monopolid ahju!!!

Suurtarbijad nõuavad elektrituru hilisemat avamist

Kadrin Karner
06.10.2009 07:39

Täna viivad elektrienergia suurtarbijad riigikokku pöördumise, milles taotlevad energiaturu avamise edasilükkamist, sest avatud turg võib elektri hinna lakke tõsta.
Elektrienergia suurtarbijate liidu juht ja Repo Vabrikute ASi juhatuse esimees Tiit Kolk ütles reedesel kohtumisel tööstusliitude esindajatega, et turu avamine võib suurtarbijatele tähendada kuni 500 miljoni kroonist lisakulu aastas.

"Mis võetakse Eesti ettevõtetelt ja mis on puhas lisatulu Eesti Energiale," lisas koosviibimisest osa võtnud Estonian Celli finantsjuht Riia Ratnik.
Kolgi sõnul kohtusid reedel mööblitööstuse liidu, ehitusmaterjalide tootjate liidu, metsatööstusliidu ja masinatööstusliidu esindajad, kes on ühel meelel, et elektrituru avamine 1. aprillil 2010 toob hinnatõusu ning see võib osutuda suuremaks kui seni välja käidud 40%.

Kolk tõstatas küsimuse, mis signaali me siia investeerinud välisinvestoritele anname. "Ma arvan, et nad kahetsevad oma otsust," rääkis Kolk suuromanike olukorrast.

Küsimusele, kas omanikud on ka juba arutanud Eestist ära kolimist, vastas Estonian Celli finantsjuht, et kolm aastat tagasi tootmist Eestis alustades olid omanikel suured ambitsioonid ettevõtte laienemisega seoses aga need on nüüdseks maha maetud „kuni selleni, et kui ei ole kasumlik siin toota siis tuleb tootmine ära viia“. Kuna kaudselt annab Estonian Cell tööd ligi 400 inimesele,
siis tootmise ärakolimise mõju saab olema suur, märkis Ratnik.

Ta ei kiida läbiviidavat seadusmuudatust, millega elektriturg 1.aprillil 2010 avatakse heaks, öeldes: „kokkuvõtvalt on valitsus vastu võtnud või võtmas mitmeid seadusmuudatusi, mis on selgelt kõigi tarbijate vastased ja mille kõige suurem mõju on suurtarbijatele, Eesti tööstusettevõtete näol, kes kohe - kohe peaks hakkama üles ehitama Eesti majandust, aga kes on pandud vajuvale liivale.“

Viru keskuse juhatuse liige Ants Vasar märkis, et praegu on kindlasti väga vähe neid, kes elektrituru avamiseks valmis on. "See, et börs peaks enne käivituma, ongi põhiline, miks oleks mõistlik üleminekuperiood," ütles Vasar.

"Oleme kõik ju eelarveliselt seotud oma planeerimisnumbritega ja kui need numbrid poole või kolmveerandi võrra suuremaks osutuvad, siis on ikka palju pahandust. Ise oleme rehkendanud umbes 25-30% hinnatõusuga," märkis ta.

Vasara sõnul väljenduvad elektri hinna muutused varem või hiljem jaehindades. "Oleks liiga optimistlik loota vastupidist," märkis ta.

Nitrofert AS-i peadirektor Aleksei Nikolajev usub, et elektrienergia hind vabaturul saab olema kõrgem kui praegu, kui palju, seda ta ei tea. Samas ei usu ta, et riigikogu Elektri Suurtarbijate Liidu ühisavaldusele vastu tuleb, kuid pooldaks ise kindlasti turu avamise edasi lükkamist. Nikolajevi hinnangul oleks kõrgem elektri hind Nitroferdile järjekordne põnts.

Kommentaar
Tiit Kolk
elektrienergia suurtarbijate liidu juht

Minu versiooni järgi on tegemist ühe suurema plaani teatavate sammudega. Suurem plaan on korraldada hästi edukas aktsiaemissioon Eesti Energiale ja kaasata võõrkapitali võimalikult soodsatel tingimustel.

Selleks, et aktsiaemissioon oleks väga edukas, on vaja näidata, et ettevõte on heas vormis - tugeva rentaabluse, rahavoo, bilansi ja turuseisundiga. Kõik tarbijad pannakse olukorda, kus on üks pakkuja ja tema hinnasurvele peab alluma. Kohalik monopoolne seisund pigem tugevneb elektrituru avamisega.

taust
Ühisavalduse sisu
-Soovitakse üheksakuulist üleminekuperioodi, mille jooksul stabiliseerub Ignalina tuumajaama seiskamisest tingitud hinnakõikumised ja ettevõtted saaks börsil kauplemise kogemusi.
-Kui vabatarbijad lähevad börsile selle käivitumisel, sunnitakse neid sõlmima elektriostulepinguid ajal, mil börs ei tööta ja neil puudub ettekujutus Balti turuhinnast.
-Puudub kindlus, et börs käivitub tõrgeteta.

Oma allkirja on ühisavaldusele andnud juba
Tiit Kolk, ESL
Priit Tamm, Eesti Mööblitootjate Liit
Raul Kirjanen, Pelletitootjate Liit
Andres Taukar, Jõujaamade ja Kaugkütte Ühing
Enno Riives, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit
Sirje Potissepp, Eesti Toiduliit
Heiti Allmäe, Eesti Kaupmeeste Liit
Hallar Meybaum, Eesti Keemiatööstuste Liit

Oma allkirja on lubanud anda ka
Tarmo Kriis, Eesti Tööandjate ja Tööstuste Keskliit
Jüri Riives, Eesti Masinatööstuste Liit
Ott Otsmann, Eesti Metsatööstuste Liit

Kiri on adresseeritud Riigikogu fraktsioonide majandusküsimustega tegelevatele, otsustavatele inimestele nagu Mart Laar, Keit Pentus, Lembit Kaljuvee, Marek Strandberg ja Jüri Tamm.



--------------------------------------------------------------------------------
Tagasi

--------------------------------------------------------------------------------

Lisa see artikkel:DeliciousFacebookDiggTwitterLinkedIn

--------------------------------------------------------------------------------

Kommenteeri Loe kommentaare (3)
Vaata foorumis samal teemal ({PostCount})
Hinda artiklit (0)
[1] [2] [3] [4] [5]
Te olete seda artiklit juba hinnanud!
Täname, et hindasite artiklit! Uued hindamise tulemused arvutatakse vähemalt iga 5 minuti järel.

--------------------------------------------------------------------------------

Kommentaarid

--------------------------------------------------------------------------------

1-3 Järjesta: kuupäev

vaatleja 06.10.09 09:41
Kas Te tõesti arvate, et elektrienergial on kuhugi veel tõusta? See oleks üpris imelik .... sest energia hinnale paneb piirid tavatarbija. Nimelt minnakse alternatiivide kasutamise peale ... päikeseenergia koos mõne kW-te tuulegeneraatorite peale ... nende vallas on areng kiire ja seadmed on juba kättesaadavad igale internetikasutajale eriti soodsalt. Hetke tasuvusaeg on langenud 5-7-le aastale ja normaalsed seadmed peavad vastu 20-25 aastat ehk 20 aastat tasuta energiat. Tasuvusaeg aastast aastasse aina lüheneb ja tulevik on selle päralt, kes hakkab pakkuma majapidamisele täit lahendust ... mida varem seda parem, sest vastasel korral minnakse internetti ja ostetakse otse tootjalt. Ideaalis ei ole majapidamisele vaja salvestusjaama, kui ta saaks müüa oma üleliigse energia EE-le ning pimedal ajal teha tasaarvelduse. Ma usun, et sellisel juhul langeb tasuvusaeg 2-3le aastale majapidamise kohta. Tulevik on inimeste kätes ...


TASUTA ELEKTER 11.10.09 00:40
Mismoodi konkurents saab tõsta hinda?
Vaba konkurents ju alandab elektri hinda...monopoolses seisuses olevad energia tootjad tõstavad hinda...selleks,et hävitada monopoolsed energia ettevõtted tulebki avada energia turg...
Eesti Energia ja Eesti Gaas(vene gaas)
ahju!
Pealegi


TASUTA ELEKTER 11.10.09 00:42
Pealegi: ELEKTRIT SAAB TASUTA!!!
elektritsaabtasuta.blogspot.com

No comments: