Sunday, October 11, 2009

Elektri hind tõuseb märtsist

Elektri hind tõuseb märtsist

Alates järgmise aasta 1. märtsist tõuseb elektri hind kodukasutajatele keskmiselt 14 protsenti, varem planeeritud kohustuslikku ampritasu väiketarbijatele ei kehtestata.
Energiaturu inspektsioon kiitis heaks kõigi Eesti Energia kontserni ettevõtete hinnataotlused, teatas eile Eesti Energia.

Keskmiselt tõuseb elektri hind 1. märtsist kümme protsenti: koduklientidele keskmiselt 14 protsenti, madalpinge äriklientidele keskmiselt kaheksa protsenti ja keskpinge äriklientidele keskmiselt kolm protsenti.

Uue hinnakujunduse suurimaks sisuliseks muudatuseks on see, et alates järgmise aasta märtsist hakatakse klientide elektriarvetel vastavalt Euroopa Liidu nõuetele eraldi välja tooma elektri kui toodetud kauba ja elektri kohaletoomise ehk võrguteenuse hinda.

Alates 1. märtsist on praeguse 1M-paketiga võrreldav põhitariif 1,26 krooni kilovatt-tunni kohta, kusjuures kliendid ei pea enam maksma varasemat kohustuslikku viiekroonist kuutasu. Praegu maksab tarbija ühe kilovatt-tunni elektri eest selles paketis 1,05 krooni.

„Tänu ampritasu mittekehtestamisele kasvab rohkem kui 150 000 väiketarbija igakuine elektriarve keskmiselt viie-kuue krooni võrra,” ütles Eesti Energia juhatuse liige Marko Allikson.

Kõige rohkem mõjutab hinnatõus kliente, kes kasutavad elekterkütet. Samas on elektri hind küttepaketis üle 20 protsendi madalam kui põhitariifiga ostes.

Eesti Energia klientidel tuleb kindlasti fikseerida 1. märtsi seisuga elektriarvesti näit ja teatada see Eesti Energiale kuue päeva jooksul, seega hiljemalt 6. märtsiks. Senised hinnapaketid vahetab Eesti Energia 1. märtsist uute, praegustega võrreldavate hinnapakettide vastu.

Klientidel on võimalus oma tarbimisele sobivaim pakett välja arvutada või üle kontrollida, kasutades selleks Eesti Energia interneti kodulehelt lähiajal kättesaadavat hinnakalkulaatorit.

Praegu kehtivatele hinnapakettidele vastavad uued paketid ja hinnakirjad avaldab Eesti Energia meedias ja Internetis oma koduleheküljel. (VT)

No comments: