Sunday, October 11, 2009

Elektri hind kerkib – jälle!?

Elektri hind kerkib – jälle!?



Eesti Tarbijakaitse Liit korraldas elektrienergia hinna tõusu teemal ümarlaua. Põhjuse selleks andis Eesti Energia kavatsus tõsta järgmise aasta 1. aprillist elektrienergia hinda ning kehtestada nn. püsitasu, s.o. maks, mis võetakse pelgalt selle eest, et elupaigas on elektri kasutamise võimalus. Meenutagem, et alles tänavu 1. jaanuarist elektri hind tõusis.
Ümarlaual väitlesid Eesti Tarbijakaitse Liidu juhatuse liige Aino Runge, Eesti Energia teenindus- ja turundusdirektor Jaanus Arukaevu ning Energiaturu Inspektsiooni analüüsi ja tariifide talituse juhataja Reet Aru. Aino Runge ütles, et pideva hinnatõusu tootjapoolsed põhjendused pole veenvad. Ta rõhutas, et elektri hinna tõus puudutab kõiki Eesti elanikke ja toob kaasa üldise hinnatõusu. Jaanus Arukaevu katsed oma ettevõtte senist hinnapoliitikat õigustada ja põhjendada ei olnud kuigi edukad. Tema väide, et tunamullu oli EE 290 miljoni krooniga kahjumis, ei pruugi sugugi õigustada hinnatõusu, see viitab pigem juhtkonna suutmatusele alandada omahinda. Tarbijakaitsjad väitsid, et hinnatõusust ei tohiks EE juttu teha enne, kui kõigilt energia eest võlgu olijailt on raha kätte saadud, elektriliinide ja -seadmete vargust enam ei esine, on kärbitud juhtimiskulusid jne. Tänini on EE oma vara rüüstajatesse üsnagi ükskõikselt suhtunud või siis pole firma pingutused tulemusi andnud. Nagunii peab ju tarbija vargustest tuleneva kahju kinni maksma.
Reet Aru rõhutas, et hinnatõusu suurusest ja elektriühenduse püsitasust on vara rääkida, sest mingit otsust pole inspektsioon veel langetanud, hinnatõusu suurusest võib konkreetsemalt rääkida alles pärast esimest oktoobrit. Aino Runge pani hääletusele, kas ollakse nõus elektrienergia tariifihinnale lisaks veel ka püsitasu maksma. Peaaegu kõik hääletasid püsitasu vastu. Leiti, et selle kehtestamine vähendab just kõige vaesema ja elektrit kokku hoidva tarbija toimetulekuvõimalust. Reet Aru kinnitas, et enne hinnatõusu suuruse üle otsustamist teeb inspektsioon põhjaliku EE majandustegevuse uuringu, selgitamaks, kui suur hinnatõus on vältimatu, et elektrienergia tootmisel ei tekiks häireid. Ta lubas, et uuritakse põhjalikult ka kõiki omahinna alandamise võimalusi.
Riigikogu liikme Ignar Fjuki sõnul tuleb elektri hinna tõus järgmisel aastal väga kõrge, sest Eesti Energia ja elektrijaamade erastaja NRG soovivad Narva elektrijaamad juba järgmisel majandusaastal kasumisse viia. Tema hinnangul tuleb elektri hinna tõus selline, mis tagab Narva elektrijaamade tootluseks 12 % ja seda juba järgmise aasta aprillis algava majandusaasta lõpuks. Et lood elektrienergia hinnaga ausad ja läbipaistvad pole, seda kinnitab tõsiasi, et Riigikogu liikmetele tutvumiseks esitatud NRG-ga sõlmitavatel lepingutel puuduvad lisad, mis sisaldavad elektri hinna arvutamise valemit ning kavandatava hinnatõusu suurust.

Eero Laidre




--------------------------------------------------------------------------------

Väljaandja MTÜ Ajaleht Videvik, peatoimetaja Ants Tamme
Tel/faks 672 0986, tel 672 0985. videvik@videvik.ee
Aadress: 10612, Tallinn, Paldiski mnt 36a
Tellimine telefonitsi kogu Eestist: 640 8597



Tellida saab Eesti Posti ja Kirilinnu kaudu
Toimetus tellimusi ei vormista.

No comments: