Sunday, October 11, 2009

Elektri hind alaneb pisut ja tõuseb siis

Elektri hind alaneb pisut ja tõuseb siis

Lehte Ilves
lehte@le.ee

Fortum jõudis oma tarbijaile vaevalt teatada, et uuest aastast alaneb veidi elektri hind, kui Eesti Energia teatas elektri hinna tõusust, mis sunnib ka Fortumit hinda tõstma.
Fortum lubas uuest aastast võrguteenuste hinda alandada keskmiselt 1,14%. See tähendab, et kui kehtiv põhitariif koos käibemaksuga on praegu 135,5 s/kWh, siis uus hind tuleb 1. jaanuarist 134,65 s/kWh.

Paari päeva eest teatas Eesti Energia, et tõstab uuest aastast elektri hinda keskmiselt 6,4 senti kilovatt–tunni eest. See tähendab keskmisele tarbijale 15kroonist hinnatõusu kuus.

Fortumi juhatuse liige Märt Jemmer ütles, et ka Fortum peab nüüd taotlema Konkurentsiametilt uut elektri hinda. „Pääsu pole,” ütles Jemmer.

Esialgse arvutuse kohaselt peaks Fortum tõstma elektri hinda keskmiselt 4,46 senti (käibemaksuta). Jemmer toonitas, et see on esialgne ja selle peab kinnitama Konkurentsiamet. Et hinnatõusust tuleb vähemalt kolm kuud ette teavitada, saab see hind tõusta kõige varem veebruarist.

Nii praegu kui ka tulevase hinnaga on suuremal osal Fortumi klientidel odavam elekter kui Eesti Energia omadel. Kui Fortumil on uus hind uuest aastast koos käibemaksu, võrguteenuse, taastuvenergia tasu ja aktsiisimaksuga134, 65 senti kilovatt–tund, siis Eesti Energia uus hind on 143,66.

Jemmeri sõnul kasutab kaks kolmandikku Fortumi klientidest kas põhi– või ajatariifi ja mõlemad jäävad ka pärast veebruarikuist hinnatõusu Eesti Energia samaväärseist tariifidest odavamaks.


arvamus 04.10.2008 (19:18) No tore küll!!! Läänemaal on elekter koguaeg kõige kallim olnud ja nüüd võiks ju kõige madalamaks jääda.Aga kus sa sellega."POLE PÄÄSU"-häbi ka ei ole nii õelda.Millal küll ahnus lõpeb???
samm tagasi- kaks edasi 05.10.2008 (08:42) vene ajal lasti spekulandid maha, nüüd on neil tiitel SUURÄRIMEES/SUURFIRMA


toi 05.10.2008 (10:11) nagu bensuga. esialgu 5 senti odavamks ja suur kiitmine seejärel 15 s kallimaks

No comments: