Thursday, October 8, 2009

EL eelistab taastuvenergiaid tuumaenergiale...

Reinfeldt: EL seisab lähedal taastuvenergia siduvale leppele. BNS, 09.03.07
BRÜSSEL, 9. märts, Reuters-BNS - Euroopa Liidu liikmesriikide juhid arutasid neljapäeval kõikidele liikmetele siduvat eesmärki taastuvenergia tarbimise osas, mis aastaks 2020 peaks moodustama viiendiku Euroopa kogutarbimisest.

Kahepäevase tippkohtumise esimese päeva järel ütles Rootsi peaminister Frederik Reinfeldt, et 27 valitsusjuhti ja riigipead olid kokku leppinud põhimõtteliselt, millised on eesmärgid tuule-, päikese- ja hüdrolektrienergia osas ning kuidas jagada koormat liikmesriikide vahel. "Oleme kokku leppinud, et vajame eesmärki taastuvenergia varude jaoks ning et see on siduv," ütles Reinfeldt, lisades, et reedestes aruteludes otsustatakse konkreetsemalt, mida see iga riigi jaoks tähendab. Tema sõnul koostab liidu eesistujamaa Saksamaa reedeks uue teksti, millesse on lisatud sõna "siduv".

Nii Iirimaa kui ka Hispaania ministrid kinnitasid edusamme, ent mõnede diplomaatide sõnul jäid üksikud riigid veel skeptiliseks.

Prantsusmaa president Jacques Chirac ütles liikmesriikide juhtidele, et ka tuumaenergia peab mängima olulist rolli kasvuhoonegaaside emissiooni kärbetes Euroopas, mida peetakse kliimasoojenemise üheks põhjuseks.

Chiraci sõnul on ta valmis võtma vastu siduvat lepet kogu liidule tervikuna, kuid vaid juhul, kui liit aktsepteeriks siduvas leppes ka tuumaenergiat, mis moodustab 70 protsenti Prantsusmaa energiatarbimisest, kuid mis pole määratletud taastuvenergiana.

Tippkohtumist juhtiva Saksamaa kantsleri Angela Merkeli sõnul tuleks taastuvenergia ja tuumaenergia hoida üksteisest lahus. Mitmed Euroopa riigid seisavad põhimõtteliselt tuumaenergia kasutamise vastu.

Merkel ennustas enne kõnelusi keerulisi läbirääkimisi, ent ütles ajakirjanikele pärast esimest päeva, et usub leppe saavutamisse.

Taastuvenergia osakaal on EL-is väiksem kui seitse protsenti kogutarbimise mahust. Aastaks 2010 loodetakse see näitaja tõsta
12 protsendini.

Tšehhi ütles, et seisab vastu siduvale leppele, ent ei kavatse kava ka vetostama hakata.

Reuters - Baltic News Service

No comments: