Sunday, October 11, 2009

Eesti Energia langetab elektri hinda

Eesti Energia langetab elektri hinda (6)
30.07.2009 12:09



Elektrienergia hind langeb 1. augustist 6,4 protsenti, hinnalanguse põhjuseks on keskkonnatasude alanemisest tulenev tootmishindade langus Eesti Energia Narva Elektrijaamades, kirjutab majandusuudiste portaal E24.

Eesti Energia elektrienergia keskmise hind, mis oli seni 50,79 senti kilovatt-tunnilt, alaneb augustist 47,54 sendile kilovatt-tunni eest.
Eesti Energia juhatuse liikme Margus Rinki sõnul alaneb seega elektrienergia hind 6,4 protsenti ning kogu elektriarve koos võrgutasudega 3,6 protsenti. «Keskmise majapidamise elektriarve väheneb sellega 12 krooni, olles senise 325 krooni asemel 313 krooni,» lisas ta.

Hinnalanguse peamine põhjus on keskkonnatasude alanemine 16. juulist, mil muutusid jäätmete ladestamise keskkonnatasude rakendamise põhimõtted. Teine hinnalanguse põhjus on elektrienergia tootmiseks kasutatava põlevkiviõli hinna alanemine tänu kütteõli maailmaturuhindade langusele.

Elektrienergia hinnakujundus on konkurentsiameti järelevalve all ning kulupõhine - kui tootmishinnad tõusevad, tõuseb ka elektri hind ning kui tootmishinnad vähenevad, alaneb ka müüdava elektri hind.



Toimetas Sirje Niitra, Postimees

No comments: