Thursday, October 8, 2009

Delfis tuulikud?

Kordades efektiivsemad tuuleturbiinid?
Elle-Mari Talivee, Roheline Värav
28. detsember 2008 17:21
Suurte tiivuliste tuulikute kõrval, mis eestlastele juba harjumuspäraseks muutunud, on välja töötatud ka teistsugused tuuleturbiinid.

Uued lennukimootorit meenutavad turbiinid olevat kolm-neli korda efektiivsemad kui vanad ning ka ohutumad, mistõttu võib neid paigutada ka inimasustuse lähedale ja tihedamalt üksteise kõrvale.


Turbiinide tiivikulabad on väiksemad ja tugevamad kui suurtel. Turbiinid pannakse kokku kohapeal ja seetõttu pole transportimiseks vaja tervet autorongi.

Neid pole vaja tugeva tuulega välja lülitada, vaid nad säilitavad töövõime ka siis, nad teevad vähem müra ja ei kujuta endast ilmselt nii suurt ohtu lindudele ja nahkhiirtele kui senised. Neid võib seega paigutada ka avamerele.



Uute turbiinide väljatöötamist on asunud toetama Massachusettsis asuv taastuva energia tootmisega ja innovaatilise majandusega tegelev agentuur Massachusetts Technology Collaborative, mis investeeris projekti 500 000 dollarit.

Igal juhul ei tohiks turbiinide valmistajat nimega FloDesign silmist lasta, tegemist võib olla uue lehekülje pöörajaga tuuletaltsutajate seas.

5 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Tubli!
Üks inimene kes füüsika ja matemaatika tundides pisut kuulanud ja kaasa mõelnud. Betz'i limiit võimaldab tuulest kätte saada max 59% seal sisalduvast energiast ehk tegemist on teoreetilise maksimumiga. Käesoleval ajahetkel on suurte tuulegeneraatorite labade aerodünaamiline efektiivsus optimaalse tuulekiiruse (umbes 10 m/s) juures väga lähedane teoreetilisele piirile ehk üle 50%. Lisakaod (generaatori kaod, pinge korduv muundamine AC/DC/AC jne.) toovad üldise efektiivsuse parimatel tuulikutel 45% kanti. Põhimõtteliselt on aerodünaamilisest seisukohast tuuleturbiine väga raske veel efektiivsemaks/paremaks muuta. Ainsaks võimalikuks teeks on tuuliku omahinna vähendamine ja selle kaudu tuua toodetud elektrienergia omahind alla. Selleks tuleb aga tuuliku valmistamiseks kasutada võimalikult vähe ressursirikkaid ehk kalleid materjale.
Kui tulla tagasi ülatoodud tuulegeneraatori juurde, siis on see täielik bullikaka nagu 99% innovaatilistest tuuleturbiinidest. Kogu tuuliku teooria on üles ehitatud valel argumendil. Kui vaadata reklaamvideot, siis video 20 sekundil on näidatud animatsioon kus algselt konsentreeritud tuulevoog (energia) hajub mingil salapärasel põhjusel suuremale pindalale. Looduses need asjad nii ei toimi.
Olen ise tegelenud aastatuhande algusest tuulegeneraatorite teooria ja konstruktsioonilise poolega ning nende aastate jooksul on ainsaks uuenduslikuks tuulikuks mille füüsikaline pool ka paika peab Doug Selsam'i multirootor konstruktsioon - www.selsam.com

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Kännuämblik, 29.12.2008 11:31
Kui millelgi üritaks pilku hoida siis pigem oleks see TESNIC ( http://www.tesnic.com/tesnic_turbine... ). Igasuguste megasuurte konstruktsioonidega kaasnevad mõjud keskkonnale, pisikeste müravabade tuuleturbiinidega on probleeme märksa vähem. Pealegi on TESNIC turbiin märksa uuenduslikum kui see artiklis kiidetu.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

VAWT, 29.12.2008 21:13
Kõikseparem lahendus sellele diskusioonile oleks vertical axis wind turbine.link kah http://www.youtube.com/watch?v=SGSlzj99pW...

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

tuuslar, 30.12.2008 12:03
Väike tuulejõumasin ei pea hirmus kallis olema. Külamees tegi pärast sõja lõppu 50 aastatel vanarauast tuuleturbiini mis käivitas treipingi. Mis oli vist samuti endavalmistatud. Miks nüüd peaks sellise asja eest 100 000 maksma? Kui mul oleks õues o,5 kW keskmise võimsusega turbiin teeks see ööpäevas 12 kWh. Elektrit ma kodus nii palju ei tarbi. Generaatorist tuleb mingi kõikuvate parameetritege elekter aga küll ma selle viimaks nii või teisiti ära kasutan, võimalusi on palju.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

to hmm, 30.12.2008 14:38
Põhimõtteliselt on võimalik ehitada ise korralik tuulik kordades odavamalt kui firmad neid pakuvad. Samuti on probleemiks see, et "firmatuulikute" võimsuskõver on reeglina 30% üledimensioneeritud. Kellel rohkem huvi võiks ühineda mõne temaatilise Yahoo grupiga.

Kui anda mõned näpunäited, siis oleks need järgmised:
1. Osta eraldi tuuliku labad näiteks eBay'st (3 laba umbes 1000 EEK). Sellised labad võimaldavad ehitada umbes 1,5 diameetriga turbiini mis katab 2 m2 pindala. Väga ligikaudsed arvutused annavad sellise tuulegeneraatori väljundiks 10 m/s tuule korral umbes 1 kW ja aasta toodanguks umbes 2800 kWh
2. Generaatorina kasutada harjadeta alalisvoolu mootorit
3. Mastiks kasutada galvaniseeritud veetoru.

Kõikide vidinatega koos kujuneb sellise tuulegeneraatori omahinnaks umbes 10000 EEK (ilma akude ja 12-220V inverterita). Tasuvusaeg sinna 5 aasta kanti tänase elektri jaehinna juures. Samas 2 EEK/kWh oleks asjal juba hoopis rohkem jumet. Seda lahendust tasub kaaluda ka neil kellelt Eesti Energi AS küsib võrguga liitumisel rohkem kui kehtestatud ampritasu.