Thursday, October 8, 2009

Volta tehas:Väiksemad turbiinid leiavad turgu

Väiksemad turbiinid leiavad turgu

Viimasel ajal kõneldakse Voltast kui kohe-kohe tuulegeneraatoreid tootma hakkavast ettevõttest.
“Megavatiseid ja võimsamaid tuulegeneraatoreid on turul piisavalt. Kuid nafta hinna pidev tõus on loonud turu ka väiksematele turbiinidele, mida näiteks talumees saab lihtsa vaevaga oma majapidamises tarbitava energia tootmiseks üles seada,” selgitab Aivar Reivik. Prototüübid on valmis, neid on esitletud Saksamaal ja mujal suurtel messidel. Järgmisel aastal peaks algama katsetootmine. Huvi on Eestiski juba küllalt suur – reklaami meie tuulegeneraatorid ei vaja. Mida rohkem elektriküttega pappmaju arendajad maha müüvad, seda suuremaks meie potentsiaalne turg kasvab. Generaatorid võimsusega üle 10 KW on aga huvitavad juba ka väikestele maamajanditele.
Reivik ei nimeta Volta toodangut teadusmahukaks, pigem tehnoloogiamahukaks. “Valdame tehnoloogiaid, mida Eestis kellelgi teisel ei ole ja see võimaldab meil kliente valida.
Ruumi tootmise laiendamiseks on Voltal Koplis piisavalt. Iseasi, kas peaaegu linna südames on mõistlik tootmisettevõtet pidada. Meie väravast südalinna on ju kümmekonna minuti tee,” arutleb tänane linnajuht Aivar Reivik.
“Oma uues ametis olen peaeesmärgiks seadnud rannajoone ja sadamate ala avamise inimestele ning Põhja-Tallinnast kauni elurajooni kujundamise,” ütleb Reivik. Loomulikult ei sünni sedavõrd suured ümberkorraldused mõne kuu või aastaga. “Ka Volta ei koli enne viit aastat kusagile, see võib juhtuda isegi veel kaugemas tulevikus,” on ta realist. “Kuid igaveseks elektriseadmete tootmine Koplisse ei jää, nagu ka ohtlikud auto- ja raudteeveosed. Ei saa aga nõuda, et kogu tööstus peaks Põhja-Tallinnast kaduma, sest töökohtade lähedus asumitele on linnaplaneerimise tulevikuvisioonide üks võtmeküsimusi ja sellega tegeldakse tõsiselt kogu maailmas,” nendib Aivar Reivik.

No comments: